Foto: Privātais arhīvs
Dārza darbos ik pa laikam nepieciešama neliela iedvesmas deva, tāpēc arī "Tavs Dārzs" šoreiz apskata neierastākas tomātu audzēšanas metodes, kuras var izmēģināt arī savā dārzā!

Ja arī tev ir kāda neparasta tomātu audzēšanas metode, noderīgs padoms vai pieredzes stāsts par tomātu izlološanu, tad padalies ar to, rakstot e-pastu: maja@delfi.lv vai arī raksti to komentāru sadaļā!

  • Šeit vari izlasīt noderīgus padomus, kā izaudzēt kvalitatīvus tomātu dēstus un nepieļaut kļūdas to audzēšanā. Kā pareizi izaudzēt tomātus, lasi šeit, bet šajā rakstā varēsi gūt tomātu selekcionāres ieteikumus izturīgākajām lauka tomātu šķirnēm.


"Tavs Dārzs" pērn padomos dalījās Inta Lapiņa, kura savā dārzā tomātus stādījusi "saknēm gaisā". Podiņam izveidots caurums, bet pats dēsts iestādīts poda apakšiņā, nevis augšā, kas ir ierasta klasika augu stādīšanai. Šajā rakstā vari izlasīt plašāk Intas stāstu, kā viņa izlolojusi šādus tomātus. Savukārt šeit vari izlasīt, kādus vēl augus var droši stādīt "kājām gaisā".

Foto: Privātais arhīvs

Tomātu stādīšana maisos. Šī metode būs lieliska īpaši tiem, kuriem nav siltumnīcas vai dārza. Šādu maisu var novietot kaut vai uz balkona! "Tavs Dārzs" no pieredzes var teikt, ka šādi uz balkona var audzēt arī citus augus, tajā skaitā pat kartupeļus!

Tomātu stādīšana kastēs būs arī skaists dārza dekors. Lai zeme nebirtu ārā, tad tajā nepieciešams ieklāt plēvi, kuru pieskavo pie kastes malām.

Vēl vienu metodi var aizņemties no Mārupes siltumnīcām, kur tomāti tiek audzēti plēvē iepakotā kokosa substrātā. Ja nav pieejams šāds īpašs substrāts, tad var lemt par labu vienkāršotam variantam, iegādāties substrātu plēves maisos, izgriezt tam pa vidu caurumu un tajā iestādīt tomātu dēstu.

Žurnālam "Prakstiskais Latvietis" pašvaldības aģentūras "Spodra" darbu vadītāja, dārzeņu un puķu dēstu audzētāja Ingrīda Ribozola atzinusi, ka plastmasas maisiņos tomāti, gurķi, paprika aug pat labāk nekā plastmasas podiņos. "Augu saknēm patīk, ka tās ir izgaismotas, tāpēc attīstās veselas un spēcīgas. Protams, melnie plastmasas podiņi vairāk ietekmē substrāta temperatūru to iekšienē, taču liels siltums dārzeņiem vajadzīgs tikai līdz uzdīgšanai," žurnālam skaidrojusi Ribozola.

Foto: DELFI
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!