Foto: Shutterstock
Ķiploku stādīšanai allaž jānotrāpa īstais brīdis, kā arī jāņem vērā virkne citu priekšnoteikumu, lai varētu lepoties ar labu ķiploku ražu. Šis rudens ir ļoti silts, kas nereti rada mulsumu par to, kad īsti tie ir jāstāda.

Pēdējās divas sezonas nav bijušas labvēlīgas ķiploku audzēšanai, jo tos ietekmējis pārmērīgs mitrums un sausums, kas nav ķiploku stihija, atzīst Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra (LLKC) vecākais dārzkopības eksperts Māris Narvils. Piemēram, iepriekšējā gadā daudzviet ķiploki sapuva, bet šogad mitruma trūkuma dēļ ķiploku galviņas bija pavisam sīkas.

Ja vasara ir ziemas spogulis, tad pastāv iespēja, ka gaidāmi barga sala periodi bez sniega, kas ķiplokiem var būt ļoti bīstami, skaidro LLKC vecākais dārzkopības speciālists, tādēļ ar ķiploku stādīšanu kavēties nebūtu ieteicams. Jau šīs nedēļas beigās (20. un 21. oktobrī) gaisa temperatūra dienā var nepārsniegt +10 grādus pēc Celsija, kas nozīmē, ka augsnes apžūšana pēc lietus perioda, ko sola nākamnedēļ (22. līdz 28. oktobrim), būs pavisam minimāla. Tādējādi augsnes mitrums palielināsies, vairs neapžūstot, bet mēneša beigās jau sola pirmo sniegu un salu nakts stundās.

Piemērotākais brīdis stādīšanai

Vai stādīt ķiplokus šonedēļ? Ja tie jāstāda augsnē, kurai ir smags mehāniskais sastāvs, tad tas jādara šonedēļ, neraugoties pat uz to, ja augsne ir sausa, uzsver eksperts.

Viņš skaidro, ka, sākoties lietum, ķiploku stādāmā tehnika ātri aplips ar zemi un stādīšana būs nekvalitatīva. Ķiploku stādīšanu viņš iesaka nogaidīt vieglākās un sausākās augsnēs, ja iespējams, nodrošināt raitu mehanizētās stādīšanas procesu. Narvils uzsver, ka, ja ķiplokus paredzēts stādīt ar rokām un stādījumu mulčēt, vēl kādu nedēļu varētu nogaidīt, bet ilgāk gan nē.

Kas jāņem vērā ķiploku stādīšanā

Kā atgādina Narvils, mitrums ir noteicošais, lai ziemas ķiploku daivas iestādītu kvalitatīvi. Vai tas nozīmē, ka, iestādot tos sausākā augsnē, ķiploku daivas būs apdraudētas? Tas iespējams tikai vienā gadījumā – ja uznāk nopietns kailsals un augsnes mitrums nav mainījies. Situācija ir iespējama, bet maz ticama, teic LLKC eksperts.

Tāpat viņš vērš uzmanību, ka svarīgi atcerēties pāris priekšnoteikumus ķiploku stādīšanai – ja stāda dažādas ķiploku daivu frakcijas, ir jāmaina stādīšanas dziļums pat divu līdz trīs centimetru robežās. Lielākās daivas stāda dziļāk – 10 līdz 12 centimetru dziļumā, mazākās daiviņas stāda astoņu līdz desmit centimetru dziļumā. Vieglākās augsnēs ķiplokus stāda dziļāk, smagākās – seklāk. Ja plānots stādījumu mulčēt, stādīšanas dziļumu samazina par vienu līdz diviem centimetriem, atgādina Narvils.

"Tavs Dārzs" no savas padomu pūra lādes ir sarūpējis virkni ar rakstiem par ķiploku audzēšanu, novākšanu, kā arī to uzglabāšanu:

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!