Vajadzība pēc jaunas dobes var būt gan ilgus gadus koptā dārzā, gan vietā, kur jauno saimnieku vadībā tikai pamazām top dārzs.

Puķu dobju dažādošanai noderēs apmalītes un pat gaismekļi

Dobes var veidot visdažādākajās vietās un veidos, bet jāatceras dažus pamata padomus. Piemēram, ziedošie augi pārsvarā mīl sauli. Lai izveidotu brīnišķīgu dobi, augus vislabāk stādīt pēc to garuma. Tālākajā dobes daļā - garākos, bet tuvāk - īsākos.

Puķu dobei var izveidot dažādas apmalītes, piemēram, no akmeņiem vai nopirkt dekoratīvās. Stādus var izvēlēties pēc sirds patikas, kā arī apsverot, to, cik laika būs iespējams veltīt puķu dobei.

Ja dobe atrodas dārza vidū un būs skatāma no abām pusēm, tad vislabāk veidot pjedestālu - vidū garākās un tad pakāpeniski uz abām malām - īsākas. Ja vēlaties dobi ierīkot ēnainā vietā, varat izvēlēties samtenes, šīs puķes labi aug jebkur.

Tām ir dažādas nokrāsas, šķirnes atšķiras arī pēc auguma un formas - principā var izveidot veselu puķudobi no samtenēm vien. Tās pieejamas no baltām līdz pat tumši šokolādes brūnām, toņu dažādība samtenēm ir neaptverami liela.

Tieši dobēs var sēt samtenes, kliņģerītes, kreses - puķes, kas zied vēlu, bet ir ar īsu augšanas laiku - 40 līdz 60 dienās jau varēs raudzīties skaistos ziedos. Ziemciešu dobi ieteicams kombinēt ar vasaras puķēm, stādot rindās. Daudzgadīgie augi prasa mazāk laika, vienīgi, jāatceras, ka ziedus nepieciešams pareizi iestādīt, pareizā secībā.

Lai puķu dobi padarītu vēl dekoratīvāku un pamanāmāku, interesantākās vietas akcentē ar dažādu gaismekļu palīdzību.

Dārzeņi irdinātā un mēslotā augsnē jutīsies labāk

Dārzeņiem ir piemērota gandrīz jebkura augsne, tomēr tie būs ražīgāki, ja augsne būs mēslota un irdināta, un, ja tiem būs pietiekami daudz saules gaismas un vietas augšanai. Veidojot dārzeņu dobi, jāņem vērā, ka daudzu augu saknēm būs nepieciešams 35 - 40 cm dziļums. Ja zeme būs sekli sarakta, tad dārzeņu saknes izaugs līkas un žuburainas.

Pavasarī zemi sāk rakt, kad tā vairs nelīp pie kājām, turklāt, lai zeme pēc sarakšanas ātri neizžūst, tā ir jānolīdzina ar grābekli. Tāpat ieteicams pirms dārza ierīkošanas augsni atbrīvot no nezālēm.

Ja dārzs tiek veidots no jauna, kur ir bijusi daudzgadīga velēna, tad to pirms rakšanas ar lāpstu jāsagriež loksnēs. Velēnu rokot, to apvērš un zāļaino daļu liek uz leju vagā.

Jaunā dārzā izmanto kūtsmēslus, bet, ja ir nepieciešama zemes uzlabošana, ļoti labi der kūdra vai komposts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!