Foto: Shutterstock
Lielveikalu produktu stendos ierindojušies svaigi, aromātiski un vitamīniem bagāti garšaugu stādi, kuri tā vien vilina nokļūt mājas virtuvē. Ja vēlies, lai svaigie zaļumi ilgāk saglabājas un labi jūtas mājas apstākļos, augot podiņā, jāievēro pāris nianses.

Pārstādīšana


Tas nav nekāds noslēpums, ka veikalos iegādājamie garšaugi podiņos tiek audzēti ļoti lielos apjomos, ar mākslīgo apgaismojumu, mākslīgi sabiezinot, lai tie izskatītos kuplāki un veselīgāki. Tik kuplu garšaugu lapotni ir grūti ilgstoši saglabāt tikpat veselīgu, jo auga sakņu sistēma ir salīdzinoši maza, tāpēc labākais risinājums ir pārstādīšana labākos apstākļos. Viengadīgus garšaugus, piemēram, baziliku, koriandru būs grūtāk pārstādīt, jo tiem ir vājāka sakņu sistēma, taču izturīgāki garšaugi var ļoti labi pielāgoties un augt vēl ilgi un dikti. Un tomēr, pārstādīt no veikalā iegādātā podiņa būs daudz labāk jebkuram garšaugam, nekā atstāt tos niecīgajā traukā.

Vislabāk izvēlēties māla podiņu, kas iepriekš izmērcēts siltā ūdenī. Podiņa apakšā izkārto drenāžas kārtu, izmantojot granti, rupju smilti, oļus, mazus akmentiņus vai gliemežvākus. Pirms pārstādīšanas, aplaisti garšaugu un noliec to malā notecināties. Pēc tam ieteicams garšaugus arī nedaudz apgriezt. Uzmanīgi izņem no trauka, kurā garšaugs iegādāts un iestādi to podiņā, kas sagatavots ar samitrinātu substrātu (dārzeņu dēstu audzēšanai). Stādot atstāj vismaz 2 cm virskārtu brīvu līdz poda malai. Ja vienā podā stādi vairākus garšaugus, tad tiem jābūt diezgan cieši vienam pie otra, lai starp augiem nebūtu gaisa spraugas. Pēc pārstādīšanas stāds kārtīgi jāpalaista un tad jānovieto gaišā vietā, piemēram, uz palodzes.

Svarīgi! Pirms pārstādi augu jaunā podiņā, kārtīgi izvēdini substrātu un samaisi to, lai zeme izvēdinās un sasilst istabas temperatūrā.

Dziļāki podi būs piemēroti bazilikam, piparmētrai, bet timiānam, majorānam, estragonam un rozmarīnam derēs arī lēzenāks trauks, jo sakņu sistēma nav tik dziļa. Izrādās garšaugu augšanu var ietekmēt arī poda forma – vislabāk izmantot apaļos podus.

Vērts iegaumēt!

  • Pētersīļiem jaunas lapas augs tad, ja tās regulāri noplūks. Arī loki ik jānogriež vai jānoplēš ik pa laikam, tad atgūs jaunu ražu.
  • Ikvienu garšaugu lapojumu podiņā nedrīkst nogriezt vai noplēst vairāk, kā 2/3 vienā reizē.
  • Piparmētru ieteicams apgriezt līdz pusei, tad tā drīz atkal pilnībā ataugs ar jaunām lapām.
  • Nekādā gadījumā neizmanto puķēm paredzētos barošanas preperātus augsnes uzlabošanai, tā vietā izmanto dabisku mēslojumu, kas paredzēts dārzeņiem.
  • Ne velti garšaugus podiņos veikalos pārdot ietītus plastikāta plēvē. Tā aizsargā pret aukstumu, uz ko garšaugi ir ļoti jutīgi, tāpēc transportē tos termiski noslēgtus.

Svaigo garšaugu uzglabāšana


Ja iegādāti plūkti svaigie zaļumi un vēlies tos saglabāt vairākām ēdienreizēm, vari izmantot dažus paņēmienus, kas liks tiem ilgāk saglabāties. Viens no tiem – uzglabāšana glāzē ar ūdeni. Piemēram, dilles, pētersīļi, piparmētra un baziliks ļoti labi uzglabāsies, ar iemērktiem kātiem ūdenī. Šajā gadījumā vajadzētu ievērot, lai garšaugi netiktu jaukti kopā un tie tiktu izkārtoti katrs atsevišķā traukā. Tāpat ūdeni ieteicams nomainīt katru dienu un arī pašus kātus noskalot zem tekoša ūdens, citādi tie paliks glumi un ūdens sasmaks.

Vēl kāds efektīvs veids, kā svaigos zaļumus uzglabāt, ir ielikt tos polietilēna maisiņā, iepūst tajā un aizsiet. Skābeklis būs pietiekami daudz un zaļumi šādi uzglabāsies svaigi vismaz nedēļu.

Svaigos zaļumus var ietīt avīzē vai papīra salvetē, tad ielikt tos polietilēna maisiņā un novietot ledusskapī. Arī šādi zaļumi uzglabāsies krietni vien ilgāk.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!