Foto: Shutterstock

Lai augustā baudītu bagātīgu tomātu ražu, jūlijā par tiem labi jāparūpējas. Māja&Dārzs tomātu audzēšanas iesācējiem piedāvā noderīgus padomus no dažādiem specializētiem dārzkopības portāliem.

Pazaru izkniebšana

Foto: LETA

Ja vēlies iegūt labu tomātu ražu, pazaru jeb 5-7 cm garu sānzaru izkniebšana ir viena no obligātajām nodarbēm. Ja ļausi augt visām pazarītēm, raža būs niecīga, tādēļ liekās pazares nolauž, kamēr tās mazas.

Liela auguma siltumnīcu tomātu šķirnes parasti audzē uz diviem dzinumiem - pirmais ir galvenais dzinums, kas turpinās, ik pa laikam veidojot ziedaizmetņus, otrs dzinums ir pazarīte zem pirmā ķekara, iesaka Stādīsim.lv. Mēdz gadīties, ka ka pirmā tomāta pazarīte attīstībā atpaliek, tādā gadījumā atstāj pazarīti zem otrā ķekara. Puskrūma tomātus audzē ar 3-4 pazarītēm, katru otro no tām atsevišķi atbalstot vai piesienot.

Krūma tomātiem jāizlauž apakšējos dzinumus, augstākos ar ķekaru atstājot.

Laistīšana

Foto: Shutterstock

Laistot tomātus, jāievēro mērenība, jo tomātiem nepatīk ne pārkaltusi augsne, ne arī pārlieks mitrums. Nepietiekamas laistīšanas rezultātā tomāti saplaisās, sakaltīs un nobirs, savukārt pārmērīgi laistīti tomāti būs ūdeņaini, turklāt mitrums radīs labvēlīgu vidi sēnīšu slimību attīstībai.

Lai tomāta lapas un augļi nepūtu, laista tikai saknes. Ūdenim jābūt vasarīgi siltam, ap +20oC. Laistīšanas biežums atkarīgs no laika apstākļiem un stādu prasībām pēc valgmes. Sausās un karstās dienās augļu briešanas laikā īpaši jāraugās, lai tomātiem nepietrūktu mitruma, citādi sāks plaisāt augļi. Nepietiekama un neregulāra laistīšana tomātiem rada stresu un tie kļūst slimību uzņēmīgi, raksta Stādīsim.lv.

Pēc tam, kad tomāti aplaistīti un ūdens iesūcies augsnē, zeme ir jāuzirdina.

Piebarošana

Tomātu labsajūtu vienmēr var noteikt pēc to lapām. Ja tās ir sīkas un gaišas, tomātiem trūkst slāpekļa. Ja lapas piekļaujas stumbram vai tiecas uz augšu, tomātiem trūkst flora. Šajā gadījumā pie krūma saknēm ierok vienu ēdamkaroti superfosfāta, pēc tam uzirdinot augsni.

Ja tomātu lapas rullējas, augam trūkst kālija. Pēc laistīšanas nokaisi pie katra stāda pusglāzi pelnu vai piejauc laistīšanas ūdenim jebkādu mēslojumu, kura sastāvā ir kālijs (1 ēdamkarote uz spaini ūdens).

Krāsu mainījušās un novītušās tomātu lapas jānoņem savlaicīgi, lai izvairītos no slimībām.

Kaitēkļi

Foto: LETA

Lai izvairītos no kaitēkļiem, piemēram, baltblusiņas starp tomātiem iesaka stādīt samtenes. Citi lieliski kompanjoni tomātiem ir baziliks, loki, sīpoli un kreses. Tomātiem nevēlami kaimiņi ir kāpostu dzimtas augi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!