Foto: Shutterstock
Tā kā lietus un pavasara siltums ir bijis gana, tad nezāles izaugušas jau pietiekami bagātīgi, lai pievērstos to ravēšanai, pļaušanai un arī lietderīgā mēslojuma gatavošanai. Pirmās nātres, gārsas, virzas un citi zaļumi ir ļoti vērtīgi un vitamīniem bagāti vitamīnu avoti dārzam, tāpēc noteikti jāizmanto iespēja izveidot šo dabīgo vircu, lai gaidāmā vitamīnu raža būtu vēl bagātīgāka.

Dabīgās vircas veidošana nudien nav nekas jaunatklāts, to darīja jau sen un ieteikumi veiksmīgākam rezultātam ir tik, cik nezāles dobē. Lai izveidotu augu vircu, nav nepieciešama nedz liela pieredze, nedz dārznieka zināšanas, ir jāievēro vien pāris priekšnoteikumi, lai rezultāts būtu veiksmīgs. Pirmkārt, jāsagatavo piemērots trauks brūvējumam. Derēs koka muca, keramikas, plastmasas vai emaljas trauki, bļoda, baļļa vai spainis, galvenais, lai tas būtu ūdens necaurlaidīgs.

Kā pagatavot nezāļu vircu?

Izvēlētajā traukā jāliek augi, par kuru izvēli ir daudz viedokļi un iespējas. Daudzi uzskata, ka vislabākā virca ir no tīrām nātrēm, bet ļoti labi der arī tikko pļauta zāle, kur ietilpst gārsas, cūkpienes un virzas. Tā kā šobrīd nātru ir jau pārpārēm, var izmantot tikai tās. Pie nātrēm vai zāles nevajadzētu būt zemei, visa augsne ir jānobirdina no zaļumiem. Savāktie zaļumi jāliek traukā, nesablīvējot tos, un pēc tam jāpārlej ar ūdeni tā, lai šķidrums vēlāk neietu pāri malām. Vislabāk trauku pārsegt ar marli, sietu vai vāku, lai neiekristu kaitēkļi, taču vāks noteikti nedrīkst būt cieši noslēgts. Vislabāk trauku novietot kādā vējainā vietā, kur ir caurvējš, jo pēc pāris dienām radīsies smaka, tāpēc to vajadzētu ļaut izdzenāt vējam.

Kad tas izdarīts, atliek vien ļaut rūgt vircai un katru dienu to apmaisīt. Šis rūgšanas process ilgst aptuveni divas nedēļas, taču gatavības pakāpi var noteikt arī pēc tā, kad šķidrums kļuvis tumšs un pārstājis putot. Virca noteikti radīs ne to patīkamāko smaku, tomēr tas piedien pie šī procesa un tieši tāpēc tā ir tik vērtīga dārzam.

Kā izmantot vircu?

Dabīgā virca ir ļoti labs mēslojums tieši pavasarī, kad augiem nepieciešama divtik liela enerģijas deva, kas veicina augšanu un auga imunitātes stiprināšanu. Kad virca ir gatava, to atšķaida uz pusi ar ūdeni un izmanto dārzeņu, krūmu, puķu, ogulāju, augļu koku laistīšanai. Dabīgais mēslojums būs ļoti veselīgs un vērtīgs, ja ar to apliesi tomātu, gurķu un zemeņu stādus. Lai visu dienu nebūtu jājūt vircas smaka, vislabāk ar to aplaistīt augus vakarā, lai līdz rītam smaka jau būtu izkliedēta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!