Foto: Shutterstock
Krūmmelleņu sezona jau sen kā ir pagājusi, bet tas nenozīmē, ka par šiem augiem vajadzētu aizmirst līdz nākamajai ražas sezonai. Kā krūmmelleņu stādus sagatavot ziemas gaidās un kādi ir veicamie darbi tagad, "Tavs Dārzs" padomu vaicāja zinošiem audzētājiem.

"Tavs Dārzs" uzrunātie eksperti atzīst, ka lielākoties visi darbi pie krūmmellenēm jau ir padarīti, jāgaida pavasaris, bet ir daži darbiņi, kuriem vēl var pievērst uzmanību.

"Šogad ir pateicīgs rudens, mitruma pietiek, krūmmelleņu stādi tagad nav jālaista," norāda zemnieku saimniecības "Jāņkalni" vadītājs Sandis Lasmans. Viņš arī paskaidro, ka stādi rudenī jālej tāpēc, lai augam būtu pietiekams mitrums. Ja augiem būs pietiekams mitrums, tad tie ziemā, iespējams, neizsals. Vēl krūmmellenes var nomulčēt ar kūdru vai mulču. "Nebūtu slikti katru gadu uzbērt," tā audzētājs, kurš gan piebilst mulčēšana ik gadu ir arī liels finansiāls ieguldījums.

Kā atgādina audzētājs, krūmmellenēm bīstams ir kailsals. "Ja ir sniegs, viss ir kārtībā. Mums Vidzemes augstienē sniega ir pietiekami daudz," tā "Jāņkalnu" vadītājs. Viņš arī norāda, ka krūmmellenēm skādi vēl var nodarīt ūdensžurkas, kas var apgrauzt auga saknes. Runājot par nākotnē veicamajiem darbiem, viņš mudina gaidīt pavasari, kad varēs novērtēt ziemas radītās sekas uz krūmmelleņu stādiem. "Ja kāds zariņš ir nokaltis, tad auga bojātā daļa būs jāizgriež. Līdzīgi kā ābelēm," pavasarī veicamos darbus ieskicē audzētājs.

Arī zemnieku saimniecības "Jaunpelši" dibinātājs Mārtiņš Maltenieks kā vienu no šī brīža darbiem pie krūmmellenēm nosauc tieši mulčēšanu. "Kad uznāk sals – var nomulčēt ar skābo kūdru, lai skābums ir augsnē. Jāizvēlas tā kūdra, kas ir rododendriem domāta," iesaka dārzkopis. Tāpat viņš mudina parūpēties par žogu apkārt dārzam vai kādām citām konstrukcijām, lai krūmmellenes pasargātu ziemas laikā no stirnām un zaķiem.

"Liešana pašlaik būtu jau par daudz. Krūmmellenēm ir īpaši slikti, ja pie saknēm ir stāvošs ūdens. Literatūrā teikts, ja krūmmellenes stāv divas nedēļas ūdenī, tad tām sāk atmirt saknes, augs sāk nīkuļot," norāda Maltenieks. Viņš arī atgādina, ka krūmmellenes ir pareizi jāiestāda. Ja, piemēram, ir mitra vieta, tad mellenes jāstāda tādos kā vaļņos.

Šajā rakstā vari izlasīt plašāku informāciju par krūmmelleņu šķirnēm, kuras iesaka audzēt tieši Latvijā, bet šeit vari izlasīt, kuras krūmmelleņu šķirnes ir tās pašas saldākās.

Ja arī tev ir kāds interesējošs jautājums par augiem, to pārziemošanu vai kopšanas darbiem, raksti to komentāru sadaļā vai arī e-pastā: maja@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!