Foto: Shutterstock

Tomāti tiek stādīti dažādos veidos un vietās, taču, lai arī kur tie atrastos, svarīgi par tiem attiecīgi rūpēties. Kā rīkoties, ja tomāti aug laukā un katru dienu nav iespējams aizbraukt uz dārziņu, lai tos aplaistītu, atbildi meklē laikraksts "Latgales Laiks".

Šī vasara laikapstākļu ziņā bijusi ļoti daudzveidīga, taču nav sanācis izvairīties arī no pamatīgiem karstuma viļņiem. Karstajā laikā dārziņš jākopj jo īpaši, taču ne visiem skaisti iekoptās dobes atrodas tieši pie mājas. Citiem nākas speciāli doties pakaļ izlolotajiem gardumiem, ceļā pavadot ilgāku laiku, tāpēc katru dienu var neizdoties tos apkopt.

Atbildi uz to, kā rūpēties par tomātiem šādā situācijā, ja tie aug ārā, sagatavojis Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra vecākais speciālists dārzkopībā Māris Narvils.

Narvils skaidro, ka svarīgi rūpēties, lai tomāti neciestu no karstuma un saglabātu mitrumu. Tiek minēti vairāki paņēmieni, no kuriem viens paredz stādījumu nomulčēšanu aptuveni 10 centimetru kārtā. Var izmantot sienu, lapas vai salmus. Tie nodrošinās mitruma saglabāšanos, kā rezultātā tomāti būs mazāk jālaista.

Savukārt otrs paņēmiens paredz piecu litru PET pudeles izmantošanu. Sākumā pudelei jānoņem vāciņš un tajā jāizdur mazs caurumiņš. Pēc tam pudele jāiestiprina ar vāku uz leju blakus tomātiem, lai ūdens varētu lēnām pilēt lejup. Speciālists norāda, ka caurumam jābūt pavisam maziņam, jo pretējā gadījumā ūdens pārāk ātri izpilēs.

Lai arī cik kārtīgi un rūpīgi tomātus audzētu, nevar izslēgt iespējamību, ka tavu ražu piemeklēs kāda liksta. Par ko liecina lapu rullēšanās un plankumu parādīšanās? Šo un vēl citu problēmsituāciju risinājumus meklē šajā rakstā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!