Domāju, ka katrs otrais Latvijas dārza īpašnieks piekritīs, ka neatņemama sastāvdaļa ir kādā stūrītī izaudzēt kabaci. Kabacis ir ķirbju dzimtas augs, viengadīgs, no ķirbja tas atšķiras ar to, ka neveido garus dzinumus un, protams, tam ir cita forma.

Mans dārzs nav izņēmums. Parasti audzēju stādus, bet pēc salnām izstādu kabačus vietā, kur ir aizvējš. Kabacim patīk siltas vietas. Audzēju dažādu šķirņu kabačus, gan tā sauktos cukini (tumši zaļos), gan baltos un dzeltenos. Zaļā veidā gan neizmantoju. Ļoti noderīgs kabacis ir konservēšanā, gatavojot dažādus salātus. Lieliski ir sagatavot ziemai kabačus un bietes, tad biešu zupa sanāk maigāka un tumīga. Cukini parasti izmantoju putnu gaļas gatavošanai ar dārzeņiem.

Tiem, kas uzsākuši cīņu ar liekajiem kilogramiem, kabacis būs noderīgs palīgs. Tas darbojās kā liekā ūdens, holesterīna un vārāmās sāls izvadītājs no organisma un tam nav daudz kaloriju. Bet mazie kabacīši ir īpaši ar to, ka tajos ir daudz vitamīnu.

Kabacī ir tādas vērtīgas vielas kā varš, dzelzs, fosfors, kalcijs un magnijs, olbaltumvielas, ogļhidrāti, tauki, C, B2, PP vitamīni. Tos ieteicams lietot gadījumos, ja ir problēmas ar kuņģi un zarnu traktu, sirds slimību gadījumos.

Vēl kādi vērtīgi padomi, ko varbūt ir vērts arī pamēģināt.

Ja pēc sauļošanās ir saules apdeguma sāpes, sagatavo no kabača putriņu un nedaudz atdzesē ledusskapī, pēc tam uzliec uz apdegumu skārušām vietām Kabaču sēklas indiāņi lietoja visādām nieru problēmām. Pirms lietošanas tās ir jāsamaļ.

Sasmalcinātas kabača lapas ar medu lieto pa divām ēdamkarotēm dienā prostatas ārstēšanai.

Sasmalcinātas lapas noder lūzumu un dažādu pušumu ārstēšanai.
Tāpat sasmalcinātas lapas derēs sāpošai mugurai, bet kabača mīkstums, palīdzēs galvas un ausu sāpēm.

Audzējot kabaci gan jāievēro, ka tas ātri pāraug, un pēdējā raža jāpaspēj novākt līdz pirmajām salnām.

Šo reportāžu ir iesūtījis reģistrēts 'DELFI Aculiecinieka' autors, kurš par katru publikāciju saņem noteiktu skaitu DELFI dālderus.  Sūtiet foto, video reportāžas 'DELFI Aculieciniekam' - aculiecinieks@delfi.lv vai reģistrējieties, pelniet DELFI dālderus un tieciet pie vērtīgām balvām

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!