Vai jūsu dārzā aug gurķi? Pat, ja atbilde ir noraidoša, jūs noteikti kaut reizi mūžā esat redzējuši gurķu dobes un varbūt pat pie sevis nobrīnījušies, kādēļ gurķu stīgas veido spirāles, meklējot atbalstu, pie kā pieķerties?

Augšanas procesā gurķa dzinumi un stīgas var vairākas reizes mainīt augšanas virzienu, tādējādi veidojot dzīvas spirāles. Kādēļ tā notiek? Šis jautājums, izrādās, ne reizi vien nodarbinājis arī zinātnieku un pētnieku prātus. Savulaik Čārlzs Darvins gurķu stīgu vērpšanos pat nosaucis par aplamību.

Skaidrojot vienkārši, augšanas procesā gurķi tiecas pret gaismu, bet stīgas nepieciešamas, lai pieķertos citiem augiem vai balstiem un nokļūtu tuvāk saulei. Pārvietojoties gaismas avotam (kā zināms, saulīte visu dienu rotē), mainās arī dzinumu augšanas virziens, tādēļ arī veidojas stīgu un kātu spirāles. Ja interesē plašāks un zinātniskāks šī stīgu spirālu fenomena skaidrojums, iesakām izlasīt "Harvard Magazine" publicēto rakstu "Gurķu spirāļu āķīgā mīkla".

Ja ir brīvs brīdis, lūk, divi video – viena, nedaudz hipnotiska īsfilma, kurā redzams, kā aug un vērpjas gurķu stīgas, savukārt otrā video skatāms NPR "Science Friday" sižets, kurā mīklaino spirāļu veidošanos skaidro vairāki zinātnieki, kas savu ikdienu pavada, pētot dažādus augus, to paradumus un dažādus fenomenus, meklējot atbildes uz mīklām, ko radījusi Daba.

Izbaudi sižetu un dodieties uz gurķu dobēm, lai apskatītu savus lolojumus! Pārliecinies, vai ražu neapdraud kaitēkļi – tīklērces, baltblusiņas vai tripši. Šie kukaiņi ir tiešām neganti!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!