Foto: LETA

Sēt ir ieteicams, vadoties pēc sējas un ražas kalendārā atrodamajiem padomiem. Tajos visas mēneša dienas iedalītas lapu, ziedu, augļu, sakņu vai pelēkajās dienās. Ko tas nozīmē? Lapu dienās jāsēj augi, kam izmantojamas lapas, piemēram, salāti, lapu pētersīļi. Ziedu dienās - puķes. Augļu dienā - visu, kam ēdamā daļa aug virs zemes - tomāti, gurķi, ķirbji. Sakņu dienā - redīsi, bietes, burkāni - visu, kam ēdamā daļa aug zem zemes. Pelēkajās dienās nav ieteicams sēt neko, reizēm arī sējējam ir jāatpūšas.

Šīs dienas ir labi zināt un ievērot, lai nesanāk, ka, piemēram, burkānam ir ļoti lekni laksti, bet pats dārzenis sīks, jo sējējs burkānu zemē dēstījis lapu dienā.

Ja šāds kalendārs nav pieejams, tad var procedūru vienkāršot - augošā mēnesī sēj visu, kam raža virs zemes, dilstošā mēnesī tos, kam zem zemes.

Kūdras tabletes, ja izvēle par dažiem stādiem

Daudzus dārzeņus sākotnēji audzē tikai kastītēs, piķē un tad stāda siltumnīcā vai atklātā laukā, dārzā. Šāda veida audzēšanu čaklākie sāka jau vismaz janvārī, bet arī tagad var pagūt izaudzēt samtenes, asteres, vispirms iegūstot stādus. Bet, piemēram, ja ir vēlme iesēt tikai dažus stādus, var izmantot kūdras tabletes - tās jāizkārto plastmasas kastītē un katra jāaplej ar 100ml ūdens, pēc desmit minūtēm tabletes vietā būs izveidojies kūdras "podiņš", kurā var iedēstīt 1-2 sēklas. Šo "podiņu" var lietot tik ilgi, līdz saknītes spraucas ārā no kūdras. Lietojot tabletes, var izlaist piķēšanas posmu, jo tā augus viegli var pārstādīt.

Rukola, ēdamais Amarants, austrumzemju kāposts Mizuna

Kā katru gadu arī šajā pavasarī savas tendences ir gan dārzeņu, garšaugu, gan puķu izvēlē. Veikalu tīkla "K-Rauta" dārzkopības konsultante Vēsma Dzintare novērojusi, ka cilvēkus izteikti interesē iespēja izaudzēt Rukola salātus, kā arī citus vēl mūs ēdienkartē pamazām ienākošus augus: "Rukola ir Vidusjūras zemju viengadīgs augs ar aromātiskām, pikantām lapām, kas nedaudz atgādina riekstu garšu. To var vākt jau trīs nedēļas pēc iestādīšanas. Lapas izmantojamas salātos, kā arī kā garšvielu gaļai, zivīm."

Vēsma Dzintare izpētījusi kā vēl papildināt savu ēdienkarti: "Lielisks salātos ir austrumzemju kāposts Mizuna, kas satur ļoti daudz antioksidantu. Vēl ieteiktu pamēģināt ēdamo Amarantu, kas pagaidām ir mazāk pazīstams. To var audzēt arī uz palodzes - podiņā visu gadu, bet Amaranta lapas izmanto pārtikā tieši tāpat kā spinātus. Vēl viegli un ātri audzējami ir sinepju spināti - nogrieztas lapas ļoti ilgi nevīst. Arī sinepju spinātus var audzēt istabā uz palodzes visu gadu. Ļoti garšīgas lapas ir salātu baldriņam. Augs ir aukstumizturīgs, ziemā tos var audzēt neapkurināmā siltumnīcā."

No dārzeņu sēklām veikalu tīklā "K-Rauta" visbagātīgākā ir gurķu, redīsu, zirņu un burkānu sēklu izvēle. Tādu eksotiku kā arbūzus un melones ieteicams audzēt siltumnīcās. Karstā vasarā šos augļus var audzēt arī ārā, sākumā apsedzot ar plēvi. Jāpievērš uzmanība neitrālai, labi mēslotai augsnei. Samērā saldu arbūzu var izaudzēt no šķirnes "Crimson Sweet".

Aprīlī kastītēs vēl var sēt puķes, kurām ir ātrs dīgšanas periods. Piemēram nedēļas laikā sadīgst samtenes. Arī krāšņo asteru stādus vēl var paspēt izaudzēt, un šogad veikalu tīklā "K-Rauta" ir ļoti liela šo ziedu sēklu izvēle. Savukārt kliņģerītes, puķuzirņus, magones, lauvmutītes, samtenes, arī asteres var sēt tieši dobē, tikai jāsēj tad, kad zeme ir iesilusi. Jārēķinās, gan, ka šādi sētas puķes ziedēs vēlāk, nekā izaudzējot stādus.

Augi jāpabaro

Tāpat jāraugās, lai labi pabaroti būtu arī gan dārzeņi, gan puķes. Piemēram, "Bioefekts" ražotais mikrobioloģiskais mēslojums "Vitmīns"sekmē sēklu dīgšanu un stādu apsakņošanos, aktivizē vielmaiņu un uzlabo minerālvielu uzņemšanu, palielina ražību.

Vēl veikalu tīklā ir nopērkams augšanas aktivators, kas rada labvēlīgus apstākļus augu augšanai, uzlabo barības vielu uzņemšanu no augsnes, stimulē stipras sakņu sistēmas veidošanos, paātrina pārstādītu augu ieaugšanu, palielina izturību pret slimībām.

K-RAUTA

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!