"Ar ko baltās zemenes, kas garšo pēc ananasiem, atšķiras no parastajām sarkanogu zemenēm?" žurnālam "Praktiskais Latvietis" vaicā lasītāja Regīna.

Baltās zemenes (Fragaria x ananassa) ir cēlušās Dienvidamerikā. Ar to selekciju sāka nodarboties Holandē, Vācijā, radot arvien jaunas šķirnes gan ar saldākām, gan skābākām ogām. Baltās zemenes izskatās ļoti skaistas, tām pat izveidots īpašs nosaukums pineberry, kas tulkojumā nozīmē – ananaszemene (tiesa, sulīgajās ogās jaušams tikai minimāls ananasu aromāts).

Pūres Dārzkopības pētījumu centra pētniece Valda Laugale stāsta, ka atšķirībā no parastajām zemenēm tās nesatur krāsvielas – sākumā ogas ir zaļas, bet nogatavojoties kļūst baltas. Tās ir mazākas nekā sarkano šķirņu ogas, arī ražība nav pārāk augsta. 

Tomēr ogas ir veselīgas, satur kalciju, fosforu, C un B vitamīnu, ieteicamas alerģiskiem cilvēkiem. Populārākās šķirnes: 'White Dream', 'Snow White', 'Natural Albino'. Lielražošanai baltās zemenes nav paredzētas, tās var audzēt mazdārznieki savam priekam. Augus stāda 30 cm attālumā citu no cita. Baltās zemenes labi aug arī puķu podos un balkonu kastēs humusvielām bagātā augsnē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!