Foto: Shutterstock
Šobrīd stādīšanas un sēšanas darbi siltumnīcās rit pilnā sparā, tāpēc rodas ne viens vien jautājums par to, ko drīkst un ko nedrīkst audzēt zem viena jumta. Daži no audzētajiem dārzeņiem var būt kaprīzāki, tāpēc iepriekš pārliecinies, vai iepriekš sastādītais plāns ir atbilstošs auga prasībām.

Tomātu augšanas prasības

Sulīgai tomātu ražai nepieciešama ne tikai saulaina un silta vide, bet arī labi vēdināta un ar svaigu gaisu piepildīta siltumnīca, kas savukārt var būt nevēlama citiem augiem. Tomātu audzēšanai laba vēdināšana nepieciešama gan dienas gaišajās, gan arī tumšajās stundās, taču gurķiem šādi apstākļi nebūt nebūs piemēroti. Ja ir grūti nodrošināt vienlīdzīgus apstākļos vairākiem augiem, izvēlies audzēt to, kas nepieciešams visvairāk, vai arī to, kas visvieglāk audzējams. Gurķi, iespējams, pieradīs pie šādiem augšanas apstākļiem, bet kaprīzāki augi, piemēram, paprika to var arī nepaciest. Tomāti būs daudz sulīgāki, ja augšanas vide tiks regulāri vēdināta. 

Kaprīzie apstākļi paprikai

Ja vēlies iegūt pašu audzētu paprikas ražu, jārēķinās ar to, ka atšķirībā no tomātiem, augam nepieciešama silta un caurvēja neskarta vieta. Papriku ieteicams stādīt siltumnīcas saulainākajā malā vai galā, taču jāuzmana, lai tanī pusē nebūtu caurvēja. Ja no tā ir grūti izvairīties, vari ap stādu aptīt plēves lenti, lai galotnes vēdinās, bet sakņu daļa tiktu pasargāta no vējiem. Tāpat var izveidot starpsienu no plēves, lai šajā zonā būtu paprikai piemērotāki augšanas apstākļi.

Labvēlīgi apstākļi gurķiem

Kā tas vairumam ir zināms, gurķiem tīk siltums un mitrums, tomēr tie ir spējīgi pielāgoties arī citiem apstākļiem. Atšķirībā no paprikas, gurķi spēj sadzīvot vienā telpā ar tomātiem, ja vien šķirnes ir pielāgotas. Šādiem augšanas apstākļiem vislabāk nodrošināties ar gurķu šķirnēm, kas pašas apputeksnējas un paredzētas audzēšanai uz lauka vai siltumnīcā. Šādas šķirnes labi pielāgosies apstākļiem, kā arī ilgi ražos gurķus. Gurķu audzēšanā jāzina arī tas, ka tiem nevajadzētu būt novietotiem pretī vēdināšanas logiem, lai tie tiktu pasargātu no vēsa gaisa plūsmām.

Zaļumu vēlamā klātbūtne

Izrādās baziliks ne tikai lieliski garšo kopā ar tomātiem, bet šī kombinācija ir pat ļoti ieteicama arī siltumnīcā. Bazilikam ir spēja labvēlīgi ietekmēt tomātu veselību augšanas laikā, jo zaļuma lapas veido labvēlīgu mikrovidi un novērš nelabvēlīgo mikroorganismu ietekmi uz tomātu lapām. Starp citu, baziliku ieteicams audzēt arī siltumnīcās, kur aug gurķi un paprika. No zaļumiem vērts pieminēt arī salātus, kurus ieteicams audzēt rindas veidā gar malu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!