Foto: Shutterstock
Septembris un oktobris ir īstais laiks, kad vākt burkānus – visu vasaru auguši, nu tie ir nobrieduši! Kā uzglabāt, lai tie nezaudētu sulīgumu un kraukšķi? Protams, ja pieejams pagrabs, tad jautājumu nav, bet, piemēram dārzeņkopības speciāliste Mārīte Gailīte "Tavs Dārzs" lasītājiem atgādina kādu glabāšanas metodi no sendienām – tranšejas dārzā.

Kā "Tavs Dārzs" iepriekš skaidroja Dārzkopības institūta pētnieces Līga Lepse un Solvita Zeipiņa, vislabāk uzglabājas burkāni, kas vākti laikā, kad augsnes temperatūra ir 12–15 grādu robežās. Burkānus var glabāt gan stirpās, gan glabātavās, jāatceras gan, ka nevajadzētu tuvumā turēt ābolus – etilēna dēļ burkāni vītīs. Šajā rakstā vari izlasīt pētnieču ieteikumus par to, kā pareizi novākt un uzglabāt dažādus dārzeņus.

Savukārt Mārīte Gailīte iesaka pamēģināt neierastāku metodi burkānu uzglabāšanai – glabāt tos dārzā. Kā sarunā ar "Tavs Dārzs" saka speciāliste, optimālākā temperatūra burkānu uzglabāšanai ir 0..+1 grāds, bet šādu temperatūru mājas apstākļos ir grūti nodrošināt. Tā vietā viņa iesaka pamēģināt burkānus uzglabāt tranšejās. Mārīte pati savulaik šādi ir uzglabājusi pat kāpostus (pirms kāda laika jau stāstījām, ka tranšejās var lieliski uzglabāt pat mārrutku saknes). "Daži zemnieki joprojām mūsdienās šādi uzglabā burkānus," norāda dārzeņkopības speciāliste.

Mārīte iesaka dārzā izrakt tranšeju, bet ne tajā pašā vietā, kur burkāni auguši, jo tur būt slimību ierosinātāju paliekas un kaitēkļi. Var izrakt 60 centimetrus līdz 1,50 metrus dziļu grāvi – atkarībā no tā, protams, cik daudz burkānu. "Ļoti platu tranšeju gan nevajadzētu rakt, jo pašiem būs neērti," iesaka Mārīte. Burkānus liek izraktajā tranšejā, pārber ar smiltīm, pārklāj ar agrotīklu, bet uz tā klāj salmu kārtu.

Ja nav salmu, tad mazdārziņos Mārīte iesaka izmantot citu, vienkāršāku metodi. "Ja dārzeņus tranšejā saliek kastēs, ir vieglāk tos izņemt," tā speciāliste. Tranšejas rok tik platas, cik pašas kastes. "Burkānus varam pārbērt ar smiltīm, virsū uzliekam agrotīklu, bet, ja salmi nav pieejami, varam uzbērt virsū sausas koku lapas. Tām virsū var uzklāt agrotīklu, lai vējš lapas neaizpūš," iesaka Mārīte. Aukstu ziemu gadījumos viņa mudina vēl burkāniem pa virsu (tieši agroplēvei) uzbērt zemi, bet, ja būšot tāda ziema kā pērn, tad to darīt nevajagot, jo burkāni izsutīs.

Kā tu uzglabā burkānus ziemai? Padalies ar savu stāstu komentāros vai arī e-pastā: maja@delfi.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!