Foto: morgueFile
Plānojot, ko sēt vai stādīt savā dārzā, svarīgi zināt - ko izdevīgāk audzēt pašiem un ko labāk iegādāties veikalā vai tirgū.

Nav noslēpums, ka pašiem audzēt dārzeņus - nav lēts prieks, jāpērk gan stādi, gan sēklas, nepieciešams arī mēslojums, turklāt dārzeņu dobes ir regulāri jāravē un jārušina. Salīdzinājumā ar zemnieku saimniecībām mazdārziņā izaudzēto augļu un dārzeņu pašizmaksa allaž būs lielāka, jo gūtā raža ir mazāka.

Izdevuma "Ražīgs Dārzs" veidotāji izpētījuši, ka izdevīgi ir audzēt ķiplokus, kas prasa minimālu darba un naudas ieguldījumu. Rudenī pirms ķiploku stādīšanas jākultivē zeme, iestrādājot kompostu un kompleksās minerālvielas. Pavasarī augus pāris reizes aplaista ar vircu, iestrādā komplekso mēslojumu un pāris reizes izravē.

Piemājas mazdārziņā noteikti atmaksājas audzēt dažādus garšaugus - dilles, lociņus, salātus, redīsus, puravus, pētersīļus, baziliku u.c. Šie augi nav kaprīzi kopšanā, un vienmēr pa rokai ir svaigi zaļumi.

Cenas ziņā gurķu un tomātu audzēšana ir izdevīga vien tad, ja tos audzē profesionāli - lielos apjomos. Pašu audzētie tomāti parasti ienākas jūlija beigās, kad arī tirgū un veikalā šo nakteņu cenas ir viszemākās, tādēļ tas nebūs ietaupījums. tomēr ne vienmēr var iegādāties svaigu. Ja gribas patiešām kraukšķīgus mazsālītos vai marinētos gurķīšus un aromātiskus un garšīgus tomātus, tie jāaudzē pašiem, norāda "Ražīgs Dārzs".

Arī kartupeļus, bietes un kāpostus lētāk pirkt no kāda zemnieka, nevis audzēt pašam - vagas dārzā aizņem ļoti daudz vietas, tās ir jāravē un jārušina.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!