Foto: stādaudzētava ZS Skāduļi

Pēc kārtīgas ražas vīnkoki ir jāpalutina un īpaši jāaprūpē, lai nākamgad varētu lepoties ar bagātīgu ražu, lieliem un skaistiem vīnogu ķekariem. "Tavs Dārzs" no savas padomu vācelītes ir sarūpējis padomu enciklopēdiju par vīnkoku kopšanu rudenī.

Esam sarūpējuši virkni ar audzētāju padomiem ne tikai par to, ko darīt ar augu tad, kad tas ir beidzis ražot, bet arī to, ko darīt, ja ražojošu vīnkoku ir apsēdusi miltrasa. Tāpat padomu vācelītē esam aplūkojuši stāstus par sulīgo vīnogu audzēšanu Latvijā, kas nav neiespējamā misija, jo arī Latvijas klimatiskajos apstākļos var izaudzēt ļoti gardas vīnogas, kas viennozīmīgi var konkurēt pat ar ārzemēs audzētajām!

Vai zināji, ka vīnkokus pēc ražošanas beigām ieteicams mēslot, turklāt – augs jāatbrīvo arī no špalerām (stieplēm), bet sausā rudenī tas ir bagātīgi jāsalaista. Šos un vēl citus vīnkoku kopšanas knifiņus vari izlasīt rakstos zemāk!

Kā vīnkokus lutināt pēc ražas beigām un sagatavot tos ziemai: audzētājas padomi

Foto: stādaudzētava ZS Skāduļi


Šogad siltā vasara ir veicinājusi lielisku vīnogu ražu, bet pēc bagātīgās ražas par vīnkokiem nepieciešams arī parūpēties, lai nākamajā vasarā tie atkal varētu priecēt ar ogu pārpilnību. "Tavs Dārzs" skaidro, kādus darbiņus rudenī nepieciešams paveikt, lai vīnkokus sagatavotu ne tikai gaidāmajai ziemai, bet arī nākamajai ražas sezonai. "Tavs Dārzs" pieredzē dalās stādaudzētavas – ZS "Skāduļi" īpašniece Jana Drēviņa.

Viņa iesaka pēc ogu novākšanas un dzinumu galotņošanas vīnkokus mēslot ar kāliju saturošu mēslojumu, piemēram, vīnogu stādaudzētavā ZS "Skāduļi" tiek izmantots kālija sulfāts. "Rodas jautājums – kāpēc tieši kālijs? Vīnogā ir liels kālija saturs, tāpēc – jo lielāka vīnogu raža, jo lielāka minētā mikroelementa iznese no auga," skaidro Drēviņa.

Lasīt vairāk

Vīnkoku apgriešana rudenī: ķerties klāt tikai pēc lapu nobiršanas

Foto: Shutterstock


"Tavs Dārzs" par vīnkoku apgriešanu pieredzē un padomos dalās Latvijas Augļkopju asociācijas (LAA) valdes loceklis un pārstāvis no Latvijas vīndaru un vīnkopju biedrības – Ričards Ivanovs, kā arī "Vīnogu dārza" saimnieks un agronoms Edgars Zihmanis.
Kā atzīst uzrunātie eksperti, rudens ir īstais laiks vīnkoku apgriešanai, tiesa, jāņem vērā kāds būtisks aspekts – vīnkokus jāapgriež tikai tad, kad tiem ir nobirušas lapas.

Pēc Ivanova vārdiem, tas ir atkarīgs no šķirnes, bet parasti apgriešanu ieteicams veikt novembrī un decembrī. Taujāts, vai pēc apgriešanas vīnkoka zarus nepieciešams apsmērēt ar kādu speciālu smēri, Ivanovs norāda, ka tas nav nepieciešams.

Lasīt vairāk

Vīnkoku apsēdusi miltrasa: kā cīnīties un ierobežot slimību

Foto: Shutterstock


Šajā sezonā vīnogu audzētāji un dārzkopji var gavilēt, jo šogad bija bagātīga vīnogu raža. Tiesa, ne vienmēr viss ir tik skaisti, jo vīnkokus var piemeklēt dažādas slimības, tostarp arī miltrasa.
"Tavs Dārzs" par vīnkoku miltrasu konsultējās ar stādaudzētavas – ZS "Skāduļi" – īpašnieci Janu Drēviņu, kura dalījās ar vērtīgiem padomiem, kā ierobežot slimību.

  • Šajā "Tavs Dārzs" rakstā varēsi izlasīt pazīmes īstajai un neīstajai miltrasai, kā arī ieteikumus, lai apkarotu nevēlamo kaiti.

Lasīt vairāk

Sulīgas ogas arī nākamgad: kā ieziemot vīnogas un pasargāt no lielajām salnām

Foto: Shutterstock


Pat tad, ja raža jau novākta vai tūdaļ tas tiks izdarīts, tas vēl nenozīmē, ka darbs pie vīnogulāju aprūpes ir beidzies un var ļaut tām savā nodabā augt un gaidīt nākamo ražas laiku. Lai nākamgad raža nebūtu skopa, svarīgi vīnogas laikus sagatavot ziemai.
Ja katru gadu gribi iegūt labu vīnogu ražu, tad jāņem vērā, ka Latvijas klimatiskajos apstākļos vīnkoki ir jāpiesedz. Kā to darīt? Par visu pēc kārtas. Vīnogu audzētāja Jana Drēviņa stāsta, ka pēc ražas novākšanas jāatbrīvo dzinumi no špalerām, lai tie brīvi nokarājas, sekmējot dzinumu nobriešanu. No vīnkoka virszemes daļas visjutīgākie ir ziemojošie pumpuri.

Visvārīgākās ir vīnkoka saknes, un, ja tās nav piesegtas, augs bargās ziemās var pilnībā aiziet bojā. Neatkarīgi no vīnogu ziemcietības, obligāti stādi rūpīgi jāpiesedz, un to dara arī apvidos, kur klimatiskie apstākļi vīnkoku audzēšanai vasarā ir daudz labvēlīgāki nekā pie mums, tikai ar atšķirīgām metodēm.

Lasīt vairāk

Sulīgo vīnogu audzēšana Latvijā – kādas šķirnes ir piemērotākās un kas jāievēro to audzēšanā?


Ne viens vien apbrīno silto zemju priekšrocības, kur vīnogu laukos sulīgās ogas aug bez liekas piepūles, taču arī mūsu klimatiskajos apstākļos var izaudzēt ne mazāk gardas vīnogas, ir tikai jāzina piemērotākās šķirnes un atbilstoši audzēšanas apstākļi. Par to, kā šīs gardās ogas ķekaros izaudzēt pašu dārzā, portāls ''Tavs Dārzs'' konsultējās ar stādaudzētavas ''Liepas'' speciālisti Baibu Borherti-Smiļģi.
Maldīgs ir uzskats, ka pie mums augušās vīnogas nav baudāmas. Ja arī tā gadījies, tad nav paveicies ar piemērotāko šķirni, jo patiesībā mūsu platuma grādos vīnogas ir pat aromātiskākas un satur daudz vairāk vitamīnu un aminoskābju, nekā dienvidos audzētās. Latvijā audzētām vīnogām kvalitatīvas ražas iegūšanai pietiek ar pāris miglojumiem (pavasarī, kad vīnogas izplaukušas pret neīsto miltrasu, piemēram, ''Ridomil gold'' vai 1% bordo šķīdumu), turpretī dienvidu vīnogas, līdz nokļūst uz mūsu galda, ir miglotas no 12 līdz 14 reizēm, stāsta speciāliste. Tāpēc vien ir vērts apsvērt domu par vīnogu audzēšanu piemājas dārzā, lai sulīgās ogas ķekaros varētu baudīt uz nebēdu.

Kas jāzina par vīnogu stādīšanu?

Viens no būtiskākajiem priekšnoteikumiem bagātīgas ražas iegūšanai, ir stādīšanas vietas izvēle. Jāievēro, lai vīnogas stādītu vietā, kas aizsargāta no valdošiem vējiem.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!