Foto: Shutterstock

Lai arī vairumam no mums rabarberi asociējas ar pirmo vasaras plātsmaizi vai klimpu zupu, savulaik šis skābenais augs tika izmantots medicīniskos nolūkos, un tikai ar laiku tas kļuva atzīts arī kulinārijā. Kā vēsta portālā softschools.com apkopotie fakti, mūsdienās tas savu vietu atradis pat papīra izgatavošanā.

Senā vēsture un ievērojamie sasniegumi

Par rabarberiem pieņemts domāt, kā par latviskiem augiem, taču patiesībā tā dzimtene ir Rietumķīnas un Austrumtibetas kalniene, kur tas pievērsis uzmanību savai vērtībai. Tieši sākotnējā rabarberu atklāšanas laikā tas tika izmantots medicīnā, pareizāk sakot, no tā saknēm ieguva ārstniecisku vielu, kas palīdzēja ārstēt gremošanas problēmas. Kopš tā laika rabarbers jau kļuvis par piecu gadu tūkstošu senu ārstniecības augu, kas ietilpst arī astmas ārstēšanā, tāpēc savulaik tas bijis pat dārgāks par kanēli. Lai arī esam pieraduši rabarberu uzskatīt par augli, patiesībā tas ir dārzenis, taču tā izmantošanu pārtikā atklāja vien tad, kad parādījās cukurs, kas bija aptuveni 17. gadsimta beigās.

Rabarberu audzētāji jau noteikti zina, ka tas mēdz pārsteigt ne tikai ar vērienīgu lapotni, bet arī iespaidīgu daudzumu kātu, taču, kā izrādās, viens rabarbera krūms var zaļot pat 15 gadus un tas var saražot līdz 40 kilogramiem rabarberu. Rabarberiem patīk augt pusēnā vai ēnā un augsnē, kur ir pietiekams mitrums un barības vielas. Ja apstākļi ir atbilstoši, vienā vietā dārzenis var augt pat desmit un vairāk gadus, taču pēc tik ilga perioda tos ieteicams pārstādīt uz citu vietu.

Foto: Shutterstock

Rabarberu sezona

Retais zina, ka kopumā sastopamas vairāk nekā 20 rabarberu sugas. Lai arī rabarbera garša izceļas ar skābu un specifiski sīvu garšu, var ņemt vērā – jo sarkanāks būs rabarbera kāts, jo tā garša būs saldāka. Tomēr rabarberu lietošanā jāzina, ka tos drīkst ēst ierobežotā daudzumā, un nevajadzētu ar tiem aizrauties bērniem līdz četru gadu vecumam, grūtniecēm un cilvēkiem, kas cieš no reimatisma, urīnceļu akmeņu vai žultsakmeņu veidošanās. Svarīgi zināt arī to, ka no rabarbera auga ēdami ir tikai kāti, bet lapas nekādā gadījumā nedrīkst ēst.

It kā mēs visi zinām, ka rabarberus ieteicams ēst tikai līdz saulgriežiem, taču retais zina, kāpēc tā ir pieņemts. Tā kā rabarberi aug pavasarī, tad Jāņi ir laiks, kad rabarberi ir jau gana ilgi auguši, tāpēc tajos izveidojies liels skābeņskābes daudzums, kas nonākot organismā reaģē ar kalcija sāļiem un veido nešķīstošus savienojumus. Tieši tāpēc nav ieteicams tos uzturā lietot pēc šo svētku izskaņas, ja vien tie nav agrāk novākti un uzglabāti vēlākam laikam. Šīs skābes dēļ ir jāizvairās arī no rabarberu saskarsmes pārstrādāšanā ar alumīnija traukiem, rūsējoša tērauda nažiem un alumīnija folijas, jo arī šie savienojumi veidos ķīmisku reakciju, kas nav vēlama mūsu organismam.

Uzglabāšanas iespējas

Tā kā rabarberi slēpj lērums vērtīgu vitamīnu, tad tos ne tikai jāizmanto šobrīd pēc pilnas programmas, bet arī jācenšas tos saglabāt vēlākam laikam. Viena no senākajām, bet joprojām efektīvākajām rabarberu uzglabāšanas iespējām ir tos nomizot, sagriezt mazākos gabalos, ielikt stikla burkā vai kādā traukā un pārliet ar aukstu avota ūdeni. Šādā veidā rabarberi var tikt uzglabāti pat gadu, jo avota ūdens nebojāsies, turklāt dārzenis saglabās visus vērtīgos vitamīnus un arī tā konsistence būs tāda pati kā sākotnēji. Protams, rabarberi var arī tikt saldēti, taču arī šādā gadījumā tiem jābūt nomizotiem un sagrieztiem mazākos gabalos. Pēc saldēšanas gan tie nesaglabās savu formu un kļūs mīkstāki un sulīgāki, tāpēc ne vienmēr tie noderēs, piemēram, kūkas gatavošanai, jo pēc atkušanas tie kļūs šķidrāki. Rabarberus var uzglabāt, nomizotus sagriežot tos mazākos gabalos un sastampājot, lai rodas sula. Savā sulā mērcējoties un cieši noslēdzot trauku, tie var uzglabāties arī ļoti ilgi.

Rabarberu izmantošana

Graužot rabarberu skābos kātus, droši vien retais zina to, ka tā šķiedra tiek izmantota dizaina papīra izgatavošanā. Pēc vizuālajām pazīmēm šis papīrs atgādina seno papirusu, kas tika izmantots Senajā Ēģiptē, taču no rabarberiem veidotais materiāls tiek izmantots gleznošanā un kaligrāfijā.

Rabarberi ir vērtīgs produkts ne tikai virtuves kulinārajiem meistardarbiem, bet arī insektu aizbiedēšanai dārzā. Kā izrādās, izvārot rabarberu lapas, šķidrums var tikt izmantots insektu novēršanā, kas parādījušies uz dārzā augošajiem augiem, piemēram, tomātiem, gurķiem, zemenēm vai kādām puķēm.

Rabarberu sakņu pulveris ir brīnumlīdzeklis dažādās jomās. To ieteicams izmantot kuņģa un zarnu trakta iekaisuma gadījumos, kā arī aizcietējumu un zobu sāpju mazināšanā, kas radušās augšanas periodā, piemēram, maziem bērniem. Rabarberu sakneņi esot pat izmantojami līdzīgi kā henna, matu krāsošanai. Pateicoties pigmentam, tiks iegūts sarkanīgs tonis.

Savukārt rabarberu kaltēto kātu izmantošana novārījumam būs pateicīga, lai ārstētu vēdera aizcietējumu, gastrītu, mazasinību, aknu slimības un sirdskaites, jo tie satur daudz vērtīgas vielas.

Bez visām šīm izmantošanas iespējām, rabarbers ir neaizvietojams dažādos kulinārijas meistardarbos, sākot no pīrāgiem, kūkām, beidzot ar sīrupiem, saldējumu, salātiem, vai vienkārši pievienošanu ūdenim vai augļu kokteilim. Rabarbers ir pateicīgs augs sauso baltvīnu gatavošanai, tāpēc tas iemantojis senas un stabilas rabarberu vīna ražošanas tradīcijas Lielbritānijā, un pēdējos gados arī pie mums rabarberu vīns vairs nav nekas svešs.

Foto: Shutterstock

Ievēro!

  • Gatavojot kādu ēdienu ar rabarberiem, noteikti neizmanto alumīnija traukus.
  • Ja vēlies novērst rabarberu skābumu, pievieno apelsīnu vai ananāsu sulu, kā arī citrona miziņu vai ingvera sakni.
  • Jaunos rabarberus var izmantot ar visu mizu, bet vecāki kāti ir jānomizo. Pirms lietošanas rabarberi ir jānomazgā, jo kāta iedobē var būt zemes paliekas. 
  • Cilvēkiem ar kuņģa un nieru problēmām nevajadzētu uzturā aizrauties ar rabarberu lietošanu, jo tajos esošās skābes var izraisīt dedzinošas sajūtas.
  • Drīkst izmantot arī ziedoša rabarbera kātus, taču tādā gadījumā tas nesaturēs tik daudz vitamīnu.  

Rabarberu želejas mērce ar krēmu brulē


Foto: Shutterstock

Lielisks un īpatnējs veids, kā sagatavot rabarberus.
Rabarberi
daļēji tiek vārīti želejā un daļēji sīrupā, bet pēc tam samaisīti kopā, veidojot elegantu vasarīgu desertu kombinācijā ar krēmu brulē vai putukrējumu. Krēma brulē recepti var izlasīt
šeit
. Visērtāk rabarberu želeju vārīt iepriekšējā dienā, lai pa nakti želeja kārtīgi sastingtu ledusskapī.

Lasīt vairāk

Zemeņu un rabarberu ievārījums ar piparmētrām

Foto: Shutterstock

Klāt laiks, kad zemenes ir gatavas un arī rabarberi vēl ir ēdami. Pagatavo atsvaidzinošo zemeņu un rabarberu ievārījumu. Izmanto ievārījumu cukuru 1:3, tad ievārījums nebūs pārmērīgi salds, bet patīkami skābens. Ja izmanto parasto cukuru tad uz 1 kg zemeņu un rabarberu jāņem 1 kg cukura.

Lasīt vairāk

Mutē kūstošas meringu bučas ar svaigā siera un rabarberu pildījumu

Foto: DELFI

Fantastiski gardi meringu cepumi, kas pildīti ar saputotu svaigo sieru, kurā iemaisīti pavasara gardākie vēstneši – rabarberi. No nepieciešamajām sastāvdaļām sanāks aptuveni 30 gardās bučas. Brīdinām, šie saldumi būs tik gardi, ka gribēsies vēl un vēl!

Lasīt vairāk

Lauku stila groziņi ar rabarberiem un zemenēm


Foto: Shutterstock

Dobēs lapo rabarberi, nobriedušas pirmās zemenes un var izcept gardos lauku stila groziņus ar rabarberu un zemeņu pildījumu. Visērtāk groziņus veidot un pildīt uzreiz uz cepamplāts, lai tie vairs nebūtu jācilā.

Lasīt vairāk

Vienkāršā un ātrā rabarberu biskvītkūka

Foto: Shutterstock

Saldskābā rabarberu biskvītkūka būs ātri pagatavojams našķis gan pašu vēderpriekam, gan ciemiņiem, kas negaidīti pieteikušies.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!