Foto: Publicitātes attēli
Pagaidām nudien nevaram vēl lepoties ar to, ka būtu daudz augu, kas ražotu vairākas kultūras. Ne īpaši plašo sarakstu nu ir papildinājis selekcijas rezultātā iegūts augs ''TomTato'', kas vienlaicīgi ražo gan sulīgus ķiršu tomātus, gan mūsu iecienītos kartupeļus.

Kas ir ''TomTato'''?

Šis unikālais augs iegūts Lielbritānijā, kur savu popularitāti tas jau izpelnījis, taču nu tas pārsteidz arī Latvijas dārzu entuziastus. Auga nosaukums ''TomTato'' nav nejaušība, bet gan simboliska nozīme tam, ko tas apvieno – kartupeļu un tomātus. Lai arī augs rada eksotisku iespaidu, tā izaudzēšana Latvijā ir tikpat iespējama, kā jebkur citur, jo tā prasības ir gluži tādas pašas kā tomātu un kartupeļu audzēšanai. ''TomTato'' augs tiek tirgots stādu veidā, un sēklas tam nav pieejamas. Augs jāstāda lielā, ar svaigu augsni pildītā puķu podā un tam jānodrošina silti apstākļi, gluži kā jebkuram tomātu augam. Dārzkopības eksperti gan piemin, ka vislabākā raža tiks iegūta tad, ja augs tiks audzēts siltumnīcā, lodžijā vai ziemas dārzā. Tā kā šis augs apvieno divas dažādas kultūras, tad kopšana ir tāda pati kā tomātiem, taču kartupeļu dēļ tas jāstāda dziļāk augsnē.

Kā Latvijas apstākļos audzēt šo augu?

''TomTato'' ir tikpat piemērots Latvijas klimatiskajiem apstākļiem kā kartupeļi un siltumnīcā audzējamie tomāti. Ja augs tiks audzēts siltumnīcā vai lodžijā, raža būs bagātīgāka, taču jebkurā gadījumā augs ir jāsaudzē no salnām. Tiklīdz nakts salnu periods ir pagājis un naktī temperatūra pieturas virs +12 °C, ''TomTato'' var arī iznest dārzā, taču tas jādara ar īpašu piesardzību, jo augs nedrīkst piedzīvot salnas. Lai augs tiktu nodrošināts ar nepieciešamajām barības vielām, virskārtā var uzbērt auglīgu augsni.

Kā noris ražas novākšana?

Kad sulīgie tomāti ir nogatavojušies, tos nogriež ar asu nazi vai šķērēm, taču veselīgāks un enerģiskāks augs būs tad, ja tomāti tiks nogatavināti pēc novākšanas. Savukārt kartupeļu raža jānovāc sezonas beigās. Interesanti, ka no šī auga, kas audzis optimālos apstākļos, var novākt līdz pat diviem kilogramiem kartupeļu un aptuveni 500 gramus ķiršu tomātus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!