Foto: Shutterstock
Tik mainīgi laika apstākļi, ka nezinu, ko darīt ar tomātiem siltumnīcā. Vai jau vajadzētu miglot, un ko šim nolūkam izmantot? Uz dažu stādu lapām esmu pamanījusi mazus, dzeltenus plankumus, dažiem rullējas lapas. Varbūt vajag vairāk barot?, jautā Indra Talsos.

Vajag smidzināt

Tomātu audzēšanas speciāliste Saiva Pekuse no saimniecības "Neslinko" skaidro, ka pēc Jāņiem ir īstais laiks profilaksei pirmoreiz miglot ar Bordo šķīdumu. Pašu līdzekli ar šādu nosaukumu veikalā nevar nopirkt, bet var iegādāties tā izejvielas – vara vitriolu un dārza kaļķi.

Ar šo līdzekli vajadzētu apsmidzināt arī kartupeļus, ja vagas mazdārziņā ir netālu no tomātu stādījuma. Nereti tieši kartupeļiem vasaras otrajā pusē pirmajiem uzmetas slimības, kas pāriet uz to radiniekiem tomātiem.

Karstā laikā tomātiem var birt ziedi, tāpēc ieteicams smidzināt ar kalciju. Darba šķīdumu gatavo, ievērojot uz līdzekļa iepakojuma norādīto instrukciju. Ar kalciju smidzina vakarpusē, ap pulksten 18, lai lapas pagūst līdz naktij nožūt.

Baro mēreni

Ja stāds ir liels, zaļš un gaļīgs, bet lapas rullējas čokurā, tas varētu būt viens no pārmēslošanas simptomiem, nevis liecināt par barības trūkumu.

Foto: Shutterstock

Ja pagājis mēnesis kopš tomātu iestādīšanas, augiem var dot papildmēslojumu. Saiva iesaka lietot augu vircu (litru vircas uz spaini ūdens). Ar šādu barību tomātus pamielo ne biežāk kā reizi nedēļā. Augam ar to vajadzētu pietikt, jo siltumnīcā pavasarī ielaboto augsni tas izmanto samērā īsu laiku. Tagad intensīvai augšanai un attīstībai atlikuši vien divi mēneši. Kompleksos augu mēslojumus lieto tādās devās, kā norādīts uz iepakojuma, nepalielinot devu, kaut gan dažs mēslojums jāpievieno šķietami maz.

Pārmēslošana ir bīstama, jo tad augs, kā mēdz teikt, aiziet lapās. Šādi augi arī vieglāk saslimst. Ja dots daudz papildmēslojuma, tomātam vajadzīga diēta – to tikai laista ar ūdeni, līdz lapas izskatās normālas, liekais barojums izskalojas un ir izmantots. Kļūdu labošanai vajadzīgs laiks, bet vasaras ir īsas.

Nepieļauj kondensātu

Lai neattīstītos puves un tomāti labi justos, augus krietni salaista vienu vai divas reizes nedēļā. Vēro tomātu vajadzības, izvērtē laika apstākļus, neļaujot augiem vīst (protams, ja to nav izraisījusi augsta gaisa temperatūra augu mājā). Nav vēlams tomātus rasināt un mazliet laistīt ik dienu.

Augam tīkamu mikroklimatu nodrošina arī pareiza ventilācija. Saiva iesaka izvērtēt, vai siltumnīcai naktī tiešām jābūt aizvērtai. Pat pēc vēsas dienas agrā rītā var uzspīdēt saule un uzkarsēt augu māju. Ir slikti, ja ieejot ir sajūta kā pirtī un no plēves pil ūdens, jo tie ir vislabākie apstākļi dažādiem puvju ierosinātājiem. Piemēram, saimniecības "Neslinko" siltumnīcas šajā vasaras periodā stāv atvērtas visu diennakti. Durvis aizver tikai lielā vējā, lai tas nenoplēš plēvi un neappūš stādus. Augiem nekaitē arī pāris stundu ilgs vēsums naktī. Gluži otrādi, augi norūdās, labāk attīstās sakņu sistēma, kas ir svarīgs veselīguma un labas ražas garants. Kritiskā temperatūra tomātu attīstībai ir +8 oC, kas turas ilgāku laiku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!