Foto: Shutterstock
Siltais laiciņš tā vien mudina darboties dārzā, bet, lai zinātu to, kas aprīlī darāms pie ogulājiem, padomos dalās Dārzkopības institūta vadošā pētniece Dr.biol. Sarmīte Strautiņa.

Rakstā zemāk lasi Dārzkopības institūta vadošās pētnieces ieteikumus par dārza darbiem aprīlī:

"Aprīlī turpina martā uzsāktos darbus. Laiks kļuvis ievērojami siltāks, tāpēc, ja ogulājiem šogad vēl nav iedots mēslojums, to droši var darīt. Ja izvēlas vienkāršos mēslošanas līdzekļus, ņem nitrātus saturošo mēslojumu, kuru augi izmantos efektīvāk nekā amoniju saturošo. Amoniju saturošo mēslojumu lieto, kad augsnes temperatūra sasniegusi vismaz +10 grādus pēc Celsija. Ja izmanto komplekso mēslojumu, svarīgi izmantot tādu, kas satur daudz slāpekļa. Svarīgi augiem arī nodrošināt pietiekamu kālija un fosfora daudzumu. Fosfors ir svarīgs jauno sakņu veidošanai. Pašlaik daudzi ražotāji piedāvā komplekso mēslojumu, kas paredzēts noteiktām augu kultūrām, piemēram, zemenēm vai augļu kokiem. Krūmogulājiem būs piemērots augļu kokiem paredzētais kompleksais mēslojums. Mēslojumu izkaisa apdobes joslā apmēram 50 centimetru rādiusā ap krūmiem un sekli ierušina augsnes virskārtā. Avenēm apdobes joslu var mulčēt ar satrūdējušiem kūtsmēsliem, kompostu vai kādu citu materiālu. Ja mulčai izmanto zāģu skaidas vai šķeldu, slāpekļa mēslojuma deva jāpalielina par 1/3, jo šāda mulča sev piesaista slāpekli.

Mēslo arī zemenes, dodot tām komplekso vai slāpekļa mēslojumu, izkaisot to apaugiem, bet cenšoties neuzbērt tieši augiem. Augsni pēc mēslošanas vēlams uzrušināt.

Aprīļa sākumā var turpināt stādīt krūmogulājus un aveņu kailsakņu stādus, bet, ja stādi ir konteineros, stādīšanu var turpināt arī vēlāk. Stādot krūmogulājus, jāatceras, ka tos stāda par plaukstas tiesu dziļāk, nekā tie auguši kokaudzētavā, lai veicinātu spēcīgāku krūmu veidošanos. Pēc stādīšanas krūmi obligāti jāapgriež, virs augsnes atstājot apmēram 3 pumpurus, lai veicinātu krūmu zarošanos. Pēc stādīšanas augi noteikti jāaplaista, rēķinot apmēram 5–7 l uz katru augu. Pēc laistīšanas var uzklāt mulču, lai samazinātu ūdens iztvaikošanu. Ja augsne ļoti sausa, laista atkārtoti vēl 2–3 reizes ar dažu dienu intervālu.

Aprīlī var stādīt zemenes. Agrāki stādījumi labāk ieaugsies. Liels jauno lapu daudzums, kas stādiem izveidojas maijā, pārstādot palielina ūdens iztvaikošanu, tāpēc vēlie stādījumi ieaugas lēnāk un prasa lielāku uzmanību. Lai iegūtu agrāku ražu, zemenēm var uzklāt agrotīkla segumu, tikai nedrīkst aizmirst reizi nedēļā pārbaudīt, vai augiem pietiek mitruma. Agrotīklu var droši atstāt uz augiem līdz ziedēšanai. Ziedēšanas laikā pa dienu agrotīklu noņem, bet uz nakti uzsedz, lai pasargātu augus no salnām.

Foto: Dārzkopības institūta vadošā pētniece Dr.biol. Sarmīte Strautiņa
Upeņu šķirne 'Ben Loyal'

Izvēloties upeņu šķirnes, agrāks ienākšanās laiks ir šķirnēm 'Seļečenskaja', 'Izjumnaja', 'Gagatai'. Šīm šķirnēm ir arī lielas un saldas ogas. Vidēji agrs ienākšanās laiks ir šķirnēm 'Ritmo', 'Domino', 'Vernisaž' un 'Kupoliniai'. No minētajām šķirnēm saldākās ogas ir 'Domino' un 'Kupoliniai', bet 'Vernisaž' ogas vairāk piemērotas pārstrādei.

Sarkanajām jāņogām garšīgākas ogas ir šķirnēm 'Asja' un 'Vīksnes sarkanās', bet no baltajām jāņogām garšīgākas ogas ir šķirnei 'Bajana'.

Foto: Dārzkopības institūta vadošā pētniece Dr.biol. Sarmīte Strautiņa
Jāņogu šķirne 'Vīksnes sarkanās'

Dārzkopības institūts piedāvā iegādāties ļoti plašu ogulāju stādu kolekciju – deserta šķirņu upeņu stādus ('Ļentjai', 'Čornij Zemčužen', 'Gagatai', 'Veera', 'Zagadka', 'Joniniai', 'Ritmo', 'Domino', 'Izjumnaja', 'Vologda', 'Taurai', 'Vernisaž' un 'Seļečenskaja'), kā arī baltās un sarkanās jāņogas. Daudzi jau atklājuši plūškoka ārstnieciskās īpašības, institūtā var iegādāties arī plūškoku stādus – gardām un vērtīgām ogām, tā arī dārza izdaiļošanai. Ikviens gardēdis novērtēs Dārzkopības institūta selekcionētās plūmju šķirnes 'Adelyn', 'Sonora', 'Ance', 'Laine' un 'Zane', kā arī skābos un saldos ķiršus."

Arī Dārzkopības institūts atgādina, ka ārkārtējās situācijas laikā pie viņiem joprojām var iegādāties stādus, protams, tirdzniecība norit, ievērojot sociālo distancēšanos un citus drošības nosacījumus. Plašāk par stādu piedāvājumu un iegādi var iepazīties Dārzkopības institūta mājaslapā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!