Foto: Shutterstock
Pamazām, pamazām dārza darbi pieņem apgriezienus un darāmā kļūst arvien vairāk. Kamēr dārzā vēl zeme apsalusi un līdz stādīšanas darbiem vēl jāpaciešas, jāsāk no sēkliņām audzēt dēstus, ko īstajā laikā izstādīt un jau gaidīt ziedu vai dārzeņu ražu. Kad ir īstais laiks sēt gurķus, tomātus un kā pareizi izaudzēt raženus vasaras puķu stādus? Te būs atbildes.

Atceries, ka jebkura auga sēklu sēšanas laiks ir atkarīgs no plānotā stādīšana laika. Jo agrāk pavasarī iesēj sēklas, jo ilgāks ir dēsta audzēšanas laiks. Piemēram, tomātu stāda izaudzēšana ilgst 50 līdz 60 dienas, sējot tos februārī vai pašā marta sākumā, vai 35 līdz 45 dienas, sējot tos marta beigās, aprīļa vidū. Jo agrāk pavasarī iesēj sēklas, jo ilgāks ir dēsta audzēšanas laiks. Piemēram, tomātu stāda izaudzēšana ilgst 50 līdz 60 dienas, sējot tos februārī vai pašā marta sākumā, vai 35 līdz 45 dienas, sējot tos marta beigās, aprīļa vidū.

Paprika jāsēj aptuveni divas nedēļas ātrāk nekā tomāti, parasti februāra beigās, marta vidū. Papriku stādi aug nedaudz lēnāk, kā tomātu stādi, savukārt gurķu stādi optimālos apstākļos aug salīdzinoši ātri, aptuveni 21 līdz 25 dienās. Ja vēlamies tomātus siltumnīcā stādīt maija vidū, tad tie jāsēj marta vidū.

Puķu dēstu audzēšana

Viengadīgās jeb vasaras puķes, kas sākumā attīstās lēni – begonijas, heliotropus, lobēlijas, petūnijas, salvijas, verbenas u.c., sēj februārī.

Sēklu dīgšanas laiks ir dažāds – no 7 līdz 21 dienai, un tas ir atkarīgs no temperatūras svārstībām, mitruma režīma u.c. apstākļiem. Tiklīdz sējeņi ir sadīguši, stiklu noņem un temperatūru pazemina par dažiem grādiem, lai stādi neizstīdz. Plašāk par puķu stādu audzēšanu uzzini šeit.

Sekmīgu gala rezultātu ietekmē:

Labas sēklas. Labas ir gan profesionālās, gan amatieru šķirnes. Katram pašam gan pareizi jānodefinē, ko grib izaudzēt, un atliek vien izvēlēties to piemērotāko no plašā piedāvājuma. Vairāk par sēklu iegādi uzzini šeit.

Optimāli augšanas apstākļi – gaisma, mitrums, temperatūra. Visi šie aspekti ir viens ar otru saistīti. Ja nav iespējas tos nodrošināt, varbūt iegādāties jau gatavus stādus no uzticama dārznieka.

Substrāta izvēle. Veikalos ir gana plaša izvēle, atliek vien konsultēties ar pārdevēju un izmantot jau esošo pieredzi.

Nekas nebeidzas ar stāda izaudzēšanu. Augs jāturpina kopt, barot un audzēt, jo ir dzīvs organisms, kas prasa rūpes, tad tas arī atalgos savu kopēju ar veselīgu izskatu un bagātīgu ražu.

Ņem talkā ''Tavs Dārzs'' padomus un izaudzē raženus stādus, ar ko lepoties pavasarī un vasarā!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!