Foto: DELFI
Lai augi augstajā dobē būtu lekni un ražīgi, tiem jānodrošina auglīga augsne, tieši tādēļ ir svarīgi dobē veidot pārdomātu "pīrāgu".

Kā DELFI raidījumā "Dārza jautājums" iesaka dārzniece un arboriste Ilze Andersone, augsto dobi vispirms pildi ar zariem, šķeldu, tālāk ar lapu kompostu vai rudenī sagrābtajām lapām (ja dobi veidot rudenī), bet noslēgumā – piepildi to ar melnzemi, kas atjaukta ar ielabotu augsni. Ņem vērā, ja augsto dobi nenovietosi uz terases, bet gan dārzā, tai nevajag veidot slēgto apakšu.

Šķelda un lapu komposts augstajā dobē darbosies kā komposts, tādējādi augsne dobē būs auglīga vairākas sezonas un to katru pavasari nebūs nepieciešamība mainīt. Ja mājās ir zaru smalcinātājs, tad žagarus un zarus vispirms vari sasmalcināt tajā, turklāt šķelda dārzā būs noderīga ne tikai augstajām dobēm, bet arī kā mulčas materiāls parastajām puķu dobēm.

Soli pa solim, kā uzbūvēt augsto dobi no nulles, vari aplūkot "Dārza jautājums" ceturtajā epizodē, klikšķinot šeit. Noslēgumā dārzniece atbildēs uz lasītāja jautājumu par to, kā ierobežot kalnu priedes, kuru zari apgrūtina bruģēta celiņa kopšanu pagalmā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!