Kā zināms, dārzeņus un garšaugus iespējams audzēt ne tikai dārzā, bet arī uz balkona vai terases - kastēs un podos. Atliek vien pastiept roku, un uz galda jau ir svaigi dārzeņi vai zaļumi.

Skaidrs, ka uz balkona izaudzēt rekordlielu dārzeņu ražu neizdosies, tomēr paša audzētas saldās zemenes, paprika vai tomāti ir tik gardi, ka pat niecīgs ražas apjoms sagādā neizmērojamu prieku. Turklāt ļoti daudzi dārzeņi un garšaugi, iestādīti glītos podos, izskatās neparasti pievilcīgi, turklāt nereti ir daudz pacietīgāki par parastiem balkona augiem.

Tomāti un citi siltumu mīloši augi aizvējā uz terases vai balkona aug pat labāk nekā dārzā. Selekcionāri radījuši daudzus zemu augošus hibrīdus, kas paredzēti audzēšanai tieši uz balkoniem vai piekaramajos podos. Lielās kastēs sastādīti salātu gurķi, piemēram "Iznik" vai "Printo" zied un ražo nepārtraukti. Stīgojošajiem gurķiem, tāpat kā zirņiem, pupiņām un melotrijām jeb ogu gurķīšiem ir nepieciešams balsts, piemēram, vismaz pusotru metru augsts metāla režģis, bambusa vai klūgu pinums. Režģi iesprauž zemē un piestiprina pie sienas vai balkona margām.

Viens no pēdējiem "dārza modes kliedzieniem" ir paprikas un čili piparu audzēšana podos un balkonu kastēs. Dažādu augstumu sugas ļoti labi sadzīvo, iestādītas arī vienā traukā. Piparu sabiedrībā labi jūtas arī liellapu baziliks un pētersīlis. Sauli mīlošie Vidusjūras garšaugi, piemēram, timiāns, salvija vai rozmarīns ir vienpaši, tie labāk jūtas, ja iestādīti atsevišķi.

Pie individuālistiem pieskaitāmi arī brokoļi un kolrābji. Kad novāktas pēdējās ziedkopas un dārzeņi, podā var iesēt jaunu dārzaugu porciju, izvēloties tādus augus, kas nav kaprīzi pret augsnes kvalitāti, piemēram, mangolda bietes vai lapu salātus.

Lielākajai daļai dārzeņu un garšaugu der augsne bez kūdras piemaisījuma. Speciālie substrāti ir dārgāki, to sastāvs atbilst konkrētu kultūraugu prasībām un vajadzībām. Nav vēlams izmantot augsni, kas uzlabota ar ilgstošas iedarbības minerāliem, jo augiem papildu mikroelementu uzņemšana lielā mērā atkarīga no gaisa un augsnes temperatūras un mitruma. Labāk mēslošanu veikt pašiem, regulāri pievienojot laistīšanas ūdenim šķidrās minerālvielas.

Garšīgi "mazulīšdārzeņi"

  1. Kokteiļu jeb ķirštomāti "Licobello" - krūms ir kā nosēts ar sīkiem, tumši sarkaniem tomātiņiem.
  2.  Kajenas pipars "Apache" uzmanību piesaista ar savām ugunīgi sarkanajām pipara pākstīm. Saprātīgi izmantots, tas piešķir pikanti asu noti visdažādākajiem ēdieniem.
  3. Peru fizālis "Little Lanterns" ir īsts kārums.
  4. Melotrijas jeb ogu gurķi ir ne tikai garšīgi, bet arī ļoti dekoratīvi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!