Foto: Shutterstock
Tas, ka dārzs devies ziemas miegā, vēl nenozīmē, ka to pašu darījuši pārējās dzīvās radības dārzā, piemēram, grauzēji. Visai bieži tieši janvārī grauzēji apskādē augļu koku stumbrus, nograužot tiem mizu, tāpēc šis ir īstais laiks, kad parūpēties par to, lai tas nenotiktu.

Stādaudzētavas ''Meža rasas'' speciālisti atgādina, ka zaķi, stirnas un dažādi mazi grauzēji var būt kā uzburti uz augļu kokiem, nograužot ne vien mizu, bet arī zarus un pumpurus. Piesegšanai var izmantot egļu zarus, salmus, kokosriekstu šķiedru, agrotīklu, niedres, audumus, sietus u.c. materiālus. Vēl kāds veids, kā pasargāt dārzu no gardēžiem – izveidot stiepļu pinumu žogu kā norobežojumu dārzam vai arī nelielu koka sētiņu tieši ap augļu kokiem.

Stādaudzētavas speciālisti ierosina izmantot arī armatūras sietu – stikla šķiedras izstrādājumu, ko pielieto būvniecībā. Ar to būs viegli ietīt arī zemu un zarainu stumbru. Derēs arī plastmasas vai metāla siets, ģeotekstils un pat avīzes – tikai tās būs ik pa laikam jāpapildina. Ja izmantots aizsargmateriāls, kurš uzkrāj mitrumu, jāpievērš uzmanība tam, lai materiālam sasalstot, nesalūst kociņš. Vēl viena alternatīva – ķīmiskais preparāts, ar ko apstrādāt koku, lai pietuvojušos grauzējus atbaidītu.

Atceries, ka meža zvēri visvairāk iecienījuši tieši jaunos augļu kokus, tāpēc tos pasargā jo īpaši!

''Gartens'' ierosina – jaunajām un salcietīgākajām šķirnēm saknes var mulčēt ar sausu kūdru, mizu mulču vai koku lapām. Vecākus augļu kokus var pasargāt, atjaunojot kaļķojuma kārtu, kas uzklāta rudenī. Ja tas nav darīts, nokaļķo kā pirmo reizi koku stumbrus, vadoties pēc šiem padomiem.

Svarīgi ievērot – siltā ziemā piesedzošajam materiālam nav jābūt pārāk daudz, citādi augs var izsust un aiziet bojā. Tāpēc ieteicams izvēlēties elpojošu materiālu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!