Foto: Shutterstock
Kuras zemeņu šķirnes piemērotas audzēšanai uz plēves? Vai salnu laikā tās jāsedz?

Ražo pat septiņus gadus

Individuālā komersanta "Migl Dārzi" saimnieks Ilmārs Gulbis, kurš ir viens no lielākajiem zemeņu audzētājiem Kurzemē, savā saimniecībā Laidu pagastā deviņu hektāru platībā audzē vairāk nekā desmit komercšķirņu. Viņš pirms vairākiem gadiem pievērsies zemeņu audzēšanas tehnoloģiju ekonomiskās efektivitātes salīdzināšanai. Eksperimentējot un pētot šķirņu uzvedību, saimnieks pašlaik saimniecībā ieviesis dažādas tehnoloģijas – zemenes audzē, pirmkārt, uz paaugstinātām dobēm, kas nosegtas ar polietilēna plēvi, otrkārt, uz melnās agroplēves, kas noklāta vienlaidus no viena lauka gala līdz otram, treškārt, stādījumus mulčē ar salmiem, jo atsevišķas šķirnes nevar audzēt uz plēves.

Viena no galvenajām šķirnēm saimniecībā ir agrā japāņu šķirne 'Karioko'. Pārbaudot laukā bez seguma, izrādījās, ka tā vienuviet var augt un ražot pat septiņus gadus. Kad zied un ražo, 'Karioko' izskatās patiesi iespaidīgi – ceri ir ogu pilni. Ražas kulminācija ir jau otrajā gadā pēc stādīšanas, respektīvi, 18–20 tonnu no hektāra. Pirms dažiem gadiem laidenieks šo japāņu šķirni iestādīja uz melnā polietilēna seguma, lai izvērtētu šķirnes atdevi.

"Audzējot uz plēves seguma, ogas vienmēr ir kvalitatīvākas, saldākas un izskatīgākas. Tiesa, sintētiskais materiāls nemaksā lēti, bet ieguldītie līdzekļi atmaksājas jau pirmajā gadā no pārdotajām ogām. Lai ietaupītu naudu, plēves segumus paši gādājam Polijā, kur tos pārdod uz svara, nevis metros," stāsta speciālists.

Pret salnām

Zemenes uz plēves uzzied agrāk, tāpēc vietās, kur iespējamas salnas, laikus veic aizsardzības pasākumus. Ārzemēs zemeņu lielražotāji pret pavasara salnām uz augiem parasti smidzina ūdeni. Latvijā, audzējot nelielās platībās, zemenes ziedēšanas laikā visbiežāk nosedz ar agrotīklu. Ilmārs savos laukos dedzina salmu ruļļus, kas izvietoti apkārt laukiem un starp stādījumiem. Dūmi, kas sēžas uz zemes, pasargā augus no salnas, bet, ja tie paceļas gaisā, darbs ir vējā.

Pret pelēm un meža zvēriem

Audzējot uz plēves, noteikti vajadzīgas laistīšanas caurules, jo ūdens un tajā izšķīdināto barības vielu pievadīšana pa tām ir vienīgais veids, kā mitrināt augsni un pabarot augus. Pilienveida laistīšana ierīkota arī saimniecībā "Migl Dārzi", bet ne visos laukos. Zemeņu audzētājs stāsta, ka laistīt vajag tikai vidējās un vēlās šķirnes, bet agrajām ražas laikā augsnē mitruma pietiek.

Ilmārs atgādina, ka sezonas beigās pilienlaistīšanas šļūtenes obligāti jānovāc no lauka vai vismaz jāizvieto augsnes virspusē. Zem zemeņu ceriem vai salmiem atstātas caurules sagrauzīs peles, un, nākamajā sezonā atsākot laistīšanu, būs atkal jāiegulda līdzekļi, lai caurulītes salabotu.

Audzētājiem ne tikai jāapkaro tradicionālie zemeņu kaitēkļi ziedu smecernieki un ērces, bet ziemā arī jāizvairās no buku uzbrukumiem. Tie ar nagiem izkasa zemeņu cerus un saskrāpē plēvi. Lai tā nenotiktu, stādījums jāierobežo ar žogu, kas, protams, sadārdzina stādījuma izmaksas.

Speciālisti iesaka

Audzēšanai uz plēves seguma Pūres Dārzkopības pētījumu centra zinātniece Valda Laugale iesaka šķirnes, kurām ir samērā stingras ogas. Tādas ir, piemēram, 'Polka', 'Honeoye', 'Senga Sengana', no jaunajām – 'Sonata', 'Salsa', 'Elkat', kas ir arī diezgan ziemcietīgas.

Par piemērotām audzēšanai uz plēves Ilmārs Gulbis atzīst šķirnes 'Polka', 'Darselect', 'Clery'. Viņaprāt, komercaudzēšanai neder 'Zefyr' un 'Induka'.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!