Foto: Shutterstock

"Kad sēt tomātus?" – šis ir viens no izplatītākajiem jautājumiem pavasara sākumā. Kamēr nepacietīgākie tomātus jau sasējuši februārī, tikmēr pieredzes bagātākie dārzkopji par to vien pasmīn, jo visam ir savs laiks, tajā skaitā arī tomātu sējai. Savā pieredzē par tomātu sējas labāko laiku, kā arī novērojumos par pieļautākajām kļūdām stādu audzēšanā portālam "Tavs Dārzs" dalās atsaucīgā dārzniecības "Dobītes" saimniece Sandra Marcinkeviča.

Vaicāta par to, kad ir vislabākais laiks sēt tomātu sēklas, Sandra atklāj, ka neseko līdzi pareizajām vai nepareizajām sējas dienām vai Mēness fāzēm. "Es kā tāds racionāls audzētājs skatos laikus, kad man ir nepieciešami gatavie stādi. Tad es izskaitu dienas. Mājas apstākļos es ar sarkanu uzrakstītu – ātrāk par 10. vai 15. martu vispār neko nesāciet sēt!" uzsver audzētāja.

"Es teiktu, ka vidējais stādu augšanas laiks ir nevis 60 dienas, bet 50 dienas. Tas ir viens mēnesis un 20 dienas. Piemēram, ja ātrākais, kad jūs varat izstādīt savus stādus, ir 15. maijs. Pērn ap 15. maiju vispār neko nevarēja normāli stādīt, ja vien nebija apkurināma siltumnīca. Šajā gadījumā, lai stādus varētu siltumnīcā iestādīt 15. maijā, tomāti būtu jāsēj 25. martā. Es teiktu, ka pēc 15. marta arī Latvijā dienas gaismas ilgums ir kļuvis krietni ilgāks (10 līdz 12 stundas), tad var audzēt arī vairākus augus, kuriem ir ļoti nepieciešama gaisma. Lūdzu, sagaidiet 15. martu, es pat teiktu, ka 20. līdz 25. marts ir optimālākais, lai sētu tomātus, kurus pēc tam izstādīsiet siltumnīcās. Savukārt lauka tomātiem labāks būs aprīļa sākums. Mēs parasti lauka tomātus sējam no 5. līdz 15. aprīlim. Tur izstādīšanas laiks būs no 20., 25. maija līdz 10. jūnijam," tā dārzkope.

Sandra pieļauj, ka tā saucamos balkona tomātiņus (jeb patio tomātus), kuri ir aptuveni 30 līdz 50 centimetrus augsti, varētu sēt ātrāk. "Atcerieties, ka ne vienmēr, kad ieliekat sēkliņu agrāk zemē, arī raža būs agrāka," atgādina audzētāja. "Ja augiem nav pietiekama saules daudzuma un siltuma, tad tā būs mocīšanās."

Daudzi dārzkopji savas virtuves (vai citas telpas) mājās pārveido par stādu audzēšanas stacijām, placīšiem. "Ātrāka sēšana ir iespējama, ja tiek nodrošināti piemēroti apstākļi. Ja nav speciāla apgaismojuma vai papildu aprīkojuma, kas palīdz izaudzēt labu stādu, vēlams nesteigties ar sēšanu. Vēlāk sējot, dienas garums ir ilgāks, apstākļi kļūst labāki, turklāt sēkliņa sadīgs pat ātrāk, nekā, sējot to februāra vidū. Arī lauka tomātus sēj vēlāk. Piemēram, aprīļa sākumā sētajiem lauka tomātiem audzēšanas termiņš ir vēl par kādām piecām, desmit dienām īsāks, jo ir labāki augšanas apstākļi. Ne vienmēr tā steiga noved pie laba rezultāta. Mēs arī nevaram prognozēt, kāds būs pārējais marts, kāds būs aprīlis – laiks, kurā stādiņiem ir jāaug. Ne visiem mājās lieli logi, kas vērsti uz dienvidu pusi," tā audzētāja.

Savukārt rakstā zemāk vari aplūkot vēl citus noderīgus rakstus par tomātu audzēšanu!

Pieļautākās kļūdas tomātu stādu fāzē

Foto: Shutterstock

"Atcerieties, ka veiksmīgu sēklu dīgšanu nodrošina trīs faktori – gaisma, mitrums un siltums. Visiem savā starpā ir jākorelē," atgādina Sandra.

Lūk, kādas vēl citas kļūdas stādu audzēšanas fāzē novērojusi audzētāja:

  • Traukos, kuros sēj, netiek piepildīts pietiekams substrāts (augsne), piemēram, piebērta tikai puse no podiņa. No podiņa augšas vēlams atstāt kādus 0,5 centimetrus, ne vairāk. "Tomātu sēklām, kuras jūs sēsiet, maksimāli uzklājamais slānītis (vai tā būtu augsne, substrāts, vermikulīts), būs ne vairāk kā puscentimetrs. Nebaidieties piepildīt trauciņu," mudina dārzkope;
  • sabiezināti sējumi. Kā atgādina Sandra, stādi obligāti ir jāretina, kad tie tiek pārpodoti;
  • stādiem pietrūkst gaismas. Sējeņi izstīdzē un ir vāji. Lai augi nestīdzētu, telpā jāpazemina temperatūra (ja to nevar – stādījumi ir jāretina). Vēlams arī sējumu tuvumā novietot termometru, kas būs labs orientieris, lai pie sējeņiem uzpasētu temperatūru;
  • stādiņiem ir gaišas un neveselīgas lapas;
  • mikroklimats un gaisa mitrums ir viens no galvenajiem kritērijiem, kāpēc istabā audzēts stādiņš ir tievāks, nekā, ja tas audzēts siltumnīcā. Protams, ir audzētāji, kuri mājās izaudzē veselīgus stādiņus, bet to nav daudz;
  • stādiņiem sāk veidoties lapu apdegumi. Saule tos caur logiem sakarsē tik spēcīgi, ka lapas apdeg. Reizēm, labu gribēdami, dārzkopji pirms došanās uz darbu ar dozatoru apsmidzina lapas, bet, kad atnāk mājās no darba, saprot, ka uz tām ir izveidojušies balti pleķīši. "Tad ir ārprāts, ārprāts, kas notika? Kas par slimību vai kaitēkli? Parasti forumos šī tēma parādās marta beigās-aprīļa sākumā," novērojusi Sandra. "Tie ir vienkārši saules radītie apdegumi! Jo ūdens rada tādu kā lupas efektu." Kā izvairīties no saules apdegumiem? Sandra iesaka ar līmlenti pie loga pielīmēt baltu lapu. "Visu logu gan neaizlīmējiet! Tikai kādu daļu, jo tā samazinās apdegšanas risku. Īpaši aktuāli tas ir aprīlī," tā dārzkope.

"Ja jums nav pārāk liela pieredze dēstu audzēšanā mājas apstākļos, eksperimentējiet ar lētākām šķirnēm, nevis dārgajām. Bieži vien lasu forumos vai arī man raksta privāti, ka šī šķirne ir galīgi garām, pāris tomāti tikai bija... Tad es parādu, kādi ir mums, man uzreiz raksta: jūs gan jau pārmēslojat!" stāsta Sandra, kura atgādina, ka svarīgi ir izaudzēt veselu stādu. "Ja siltumnīcā iestāda veselu un stipru stādu, tad arī raža būs ļoti laba. Tad nevajadzēs brīnīties, ka stādi ir pārmēsloti. Stāds vienkārši ir vesels, viņš labi aug normālos apstākļos. Jāsaprot, ka labās, profesionālās un dārgās šķirnes grib labāku aprūpi. Tāpat ir ar šķirnes dzīvniekiem, kuriem vajag īpašu pārtiku utt. Labāk tomātu audzēšanas pieredzi uzsākt ar kādām lētākām sēklām, lai nav vilšanās."

Portāls "Tavs Dārzs" februāra vidū apmeklēja dārzniecības "Dobītes" rīkoto lekciju "Tomāti un to audzēšana siltumnīcās, uz lauka un pilsētvidē (balkoni, terases, podos)". Šis padoms nāk no viņas lekcijas. Šajā rakstā vari aplūkot vēl citas viņas rīkotās lekcijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!