Foto: Shutterstock

Šogad dārzkopības projektus ar Borisa un Ināras Teterevu fonda atbalstu īstenoja 23 biedrības, darbos iesaistot vairāk nekā 750 mājsaimniecības visā Latvijā. Daudzas biedrības, noslēdzoties aktīvai dārza darbu sezonai, rīko ražas svētkus, rakstīts fonda mājaslapā.

Rudens programmas "Pats savam saimes galdam" dalībniekiem ir laiks konservēt, dāvināt izaudzēto, apmainīties ar receptēm, rādīt projekta biedriem savu ražu. Biedrības "Nīdermuižas draudze" projekta vadītāja Natālija Rubīne stāsta: "Šī vasara mūs nelutināja. Izbaudījām ūdens plūdus un karstuma viļņus. Mēs nepadevāmies un čakli strādājām, lai sagādātu pārtiku sev un pārpalikumu dāvātu tiem, kam klājas vēl grūtāk."

Biedrība, kopīgi darbojoties ar "Aizkalnes sabiedrisko centru", daļu no izaudzētā dāvināja ģimenēm no Ukrainas, kas dzīvo Preiļu novadā, un vietējam krīzes centram. "Konservēšanas nodarbībās darbojās arī ukraiņu seniores, pēc kuru receptēm gatavojām kabaču konservus. Mēs savukārt iemācījām marinēt gurķus bez etiķa, izmantojot Kaukāza plūmes etiķa vietā," turpina Rubīne.

Biedrība "Eņģeļi ar mums", īstenojot projektu Rēzeknes un Ludzas pusē, darbos iesaistīja ģimenes ar bērniem. Tās saņēma sēklas, stādus, ogulājus un darba rīkus, lai patstāvīgi izaudzētu pārtiku gan tūlītējai lietošanai, gan arī krājumu veidošanai ziemai. Projekta komanda stāsta: "Katra iesaistītā ģimene sagatavoja un iesūtīja foto atskaites par sasniegtajiem rezultātiem, dalījās ar savām iecīnītākajām ēdienu receptēm. Tās apkopojām foto izstādē "Recepšu karuselis" Austrumlatvijas radošo pakalpojumu centrā."

Kuldīgas Invalīdu biedrība projekta noslēgumā rīkoja degustāciju, recepšu apmaiņu un pieredzes apmaiņas tikšanos ar Kuldīgas tehnoloģiju un tūrisma tehnikuma pasniedzēju. Alūksnes novada biedrība "Ilzenes attīstībai" rīkoja sukāžu gatavošanas un konservēšanas meistarklasi: "Uzzinājām daudz jaunu recepšu, cepām kabaču picu un spiedām tomātu sulu. Mēs tiešām lepojamies ar projektā paveikto. Lepojamies, ka no projektā iegādātām kabaču sēklām, izauguši vareni kabači, un tos varam pārvērst garšīgā picā. Lepojamies, ka pavasarī stādītai ābelītei jau ir pirmie āboli."

Pasākuma dalībnieki noteica arī garšīgāko gurķu salātu recepti, to var aplūkot, klikšķinot šeit. Savukārt Siguldas biedrības "Cerību spārni" dārzā šogad bagātīga biešu raža. Vienā no konservēšanas nodarbībām tapa gardas marinētas bietes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!