Foto: DELFI
Pavasaris nav aiz kalniem, tāpēc plānošana nav jāatstāj uz pēdējo brīdi, bet par to jāsāk domāt laicīgi. Siltumnīcās pašlaik svarīgi būtu atbrīvot plēvi vai citu pārklājumu no sniega, lai pavasaris nebūtu jāsagaida ar skādi. Tāpat var lēnām sākt domāt par augu sēšanu un lietām, kas jāiegādājas siltumnīcai.

Portāla "Houzz" speciālisti ir apkopojuši sarakstu ar lietām, kuras vērts iekļaut siltumnīcā. Saraksts būs lielisks veids, lai saprastu, kas ir vai nav nepieciešams augu mājiņai. Dažas no idejām noderēs lielākām siltumnīcām, bet citas derēs arī mazākām.

Dažāda izmēra podiņi. Kas gan ir siltumnīca bez dažāda izmēra podiņiem, jo to nekad nevar būt par daudz. Lai siltumnīcā nerastos haoss, tad tos var nodalīt pa izmēriem, lai visi būtu pa rokas ķērienam.

Sēšanas kastes. Ja siltumnīcā plāno augus izaudzēt pats, tad noderēs sēšanas kastes ar vairākām iedaļām, kurās var ievietot sēklas. "Tava Māja" no pieredzes var teikt, ka lieliska alternatīva sēšanas kastēm ir ekoloģiskie olu iepakojumi.

Augsne. Kamēr šķiet, ka dažiem augiem nav lielu prasību attiecībā pret augsni, tomēr ir daži augi, kuri ir cimperlīgāki. Augsnes iepakojumus un maisījumus labāk turēt uz kāda paliktņa.

Siltumnīcā noderīgi instrumenti. Tas uzreiz nenozīmē, ka siltumnīca būtu jāizkrauj ar zāles pļāvēju, grābekli vai lāpstām. Atvēli stūrīti nelielajiem dārza instrumentiem, kas noderīgi būs tieši siltumnīcā, piemēram, šķērēm, maziem kapļiem, auklām vai citām lietām.

Marķieri un uzraksti. Šīs lietas noderēs, lai veiktu dažādus uzrakstus uz podiņiem. Tāpat var iegādāties speciālus spraužamos, kur virsū varēs uzrakstīt augu nosaukumus.

Foto: Shutterstock

Smidzinātāji. Šeit noderēs ne tikai ūdens smidzinātāji, bet arī izsmidzināmie līdzekļi pret kaitēkļiem, kas var apdraudēt siltumnīcā esošos augus.

Soliņi un plaukti. Ja podiņi tiks novietoti uz plauktiem, tad nebūs visu laiku jāliecas, lai paņemtu augus. Turklāt – šādi tos būs vieglāk arī aprūpēt, uzsver portāls. Ļoti labi, ja, piemēram, virsmas ir ar caurumiņiem, jo tad ūdens neuzkrāsies, bet notecēs.

Darba vieta. Ja siltumnīcā vieta atļauj, tad var iekārtot īpašu darba stūrīti, kurā ir virsma un krēsls, lai ērti varētu darboties ar podiņiem. Tāpat var ierīkot arī izlietni, kurā pēc darbošanās varēs nomazgāt netīrās rokas.

Ventilācija. Lai radītu labu klimatu augiem, tad arī siltumnīcā nepieciešams padomāt par ventilācijas izveidi.

Termometri. Siltumnīcā var uzstādīt termometrus, lai monitorētu tajā temperatūras svārstības. Ja telpā būs par karstu, tad podiņus varēs iznest laukā. Savukārt aukstākā laikā termometrs palīdzēs noteikt to, vai telpu nepieciešams piesildīt ar kādu sildelementu.

Grīdas izveide. Šādi varēs izvairīties no apķepušiem apaviem ar zemi. Siltumnīcā var izveidot taciņas, lai augu laistīšanas laikā tās nepārvērstos par dubļu peļķi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!