Foto: Shutterstock
Mīl sauli, necieš nezāles – zemenes nav cimperlīgas, bet jāzina, kā par tām rūpēties, lai ogas būtu garšīgas, aromātiskas un veselas, kā arī, ierīkojot stādījumu, tam jāparedz liela platība, jo zemenēm nepatīk, ka stādi viens otru noēno un aizaudzē ar stīgām. Ja mazdārziņā vietas nav daudz, labāk iestādīt mazāk, bet ar garantiju, ka ogulājs ražos bagātīgi.

Zemenes ir siltummīles – tām patīk saule, tādēļ Dārzkopības institūta vadošā pētniece Valda Laugale iesaka zemeņu audzēšanai izmantot līdzenas, saules apspīdētas vietas, kas aizsargātas no valdošajiem vējiem. Saulainās vietās zemenes būs arī aromātiskākas un saldākas. Ja ražu gribas iegūt agrāk, ieteicams stādīt dienvidu, dienvidaustrumu nogāzēs, kur augsne ātrāk iesilst. Viņa norāda, ka gruntsūdens līmenis zemeņu stādījumā var būt samērā augsts – 50–70 cm, jo tad augi mazāk cietīs no sausuma un būs mazāk jālaista. Tomēr jāpierauga, lai vieta nav pārāk mitra, jo zemenēm nepatīk applūstoša, pazemināta vieta, kur ilgstoši stāv ūdens. Tās iznīks.

SIA "Mālpils ZemeNes" saimniece Ginta Apsīte iesaka vietu izvēlēties patiešām pārdomāti, jo tas ir viens no svarīgākajiem faktoriem, lai zemenes būtu veselas un ražotu bagātīgi. Un, lai gan tām izteikti patīk saule, nevajadzētu izraudzīties vietu, kurā ir "tuksneša sajūta", jo stādījumam vajag nelielu aizvēju, citādi zemeņu ziedpumpurus neapmeklēs bites u. c. labie kukaiņi, kas nodrošina apputeksnēšanu.

Dobe, kādā patiks augt

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!