Foto: Dārzkopības institūts
Kā portālam "Māja&Dārzs" norādījusi Dārzkopības pētniece Inese Drudze, augļu glabāšanai piemērotas tādas šķirnes, kurām fizioloģiski ir vēls ienākšanās laiks un/vai, kutas pārgatavojas vēlāk. Lūk, piecas šķirnes, kuru augļus ar gardu muti varēsi baudīt kā rudenī, tā ziemā un pat pavasarī!

Dārzkopības institūtā selekcionēta šķirne – 'Dace'


Pēdējos gados 'Dace' ir kļuvusi par vienu no visvairāk jaunos dārzos stādītām šķirnēm un ir arī augļu pircēju iecienīta. Augļi glezni, lieli un ļoti garšīgi. Mīkstums balts, smalkgraudains, vidēji stingrs, sulīgs un kraukšķīgs. Garša salda ar vidēju skābenumu, sabalansēta, stabili laba katru gadu.

Šķirne ir imūna pret kraupi, ar pietiekami labu izturību pret puvi, iespējams audzēt arī bioloģiskajos dārzos. Dārzu vietās, it īpaši jūras tuvumā, kur ziemas ir nestabilas un bieži atkušņi mijas ar salu, mizas mikroplaisās šai šķirnei var sākties lapu koku vēža bojājumi. Tādas brūces savlaicīgi jāapkopj. Vietās ar vairāk kontinentāliem apstākļiem vēža bojājumi tiek novēroti reti un problēmas nesagādā. Koku ziemcietība augsta.

Augļi glabājas labi, puves bojājumi ir mazi, miza nevīst. Tipiskais lietošanas laiks ir oktobris – janvāris.

Dārzu klasika – 'Auksis'

Šī šķirne ir mūsu dārzu klasika. Ļoti universāla. To pie mums plaši audzē gan komercdārzos, gan piemājas dārzos. Atkarībā no laika (gatavības pakāpes), kad augļi tiek novākti, tā var būt gan uzreiz rudenī lietojama šķirne, gan arī labi saglabāties līdz pat vēlam pavasarim. Augļi ir piemēroti arī pārstrādei. Augļu izskats varbūt nav pats košākais, bet pie tā sen jau ir pierasts. Tirgos un veikalos tā tiek atpazīta kā pie mums audzēta šķirne. Var teikt, ka izskats ir pieņemams, tikai šai šķirnei raksturīgs, un tas ir labi – pēc tā šo šķirni ir viegli atpazīt. Mīkstums krēmbalts, vidēji smalkgraudains, vidēji stingrs, sulīgs, kraukšķīgs. Garša teicama – salda ar vāju skābumu, sabalansēta, piesātināta.

Izturība pret kraupi un puvi dārzā ir pietiekami laba, parasti tas problēmas nesagādā. Koki ātrražīgi, stabili ražo katru gadu. Ziemcietība augsta. Koki vidēji spēcīga auguma ar stingriem un mehāniski izturīgiem skeletzariem, vainags viegli veidojams.

Augļi glabājas ļoti labi, puves un fizioloģisko bojājumu ir maz. Glabāšanās ilgums ir ļoti atkarīgs no vākšanas laika. Iespējams saglabāt līdz martam un aprīlim. Uz mizas dabiskais vaska aizsargslānis šai šķirnei ir vāji izteikts, tādēļ glabātavās ir jānodrošina augsts relatīvais gaisa mitrums.

Audzēta gadiem, bet popularitāti nezaudē – 'Zarja Alatau'

Šī šķirne mūsu dārzos tiek audzēta jau sen, bet joprojām nav zaudējusi savu popularitāti. Augļiem ir ļoti patīkama un savdabīga, piesātināta saldskāba garša ar aprikozēm līdzīgu aromātu. Tomēr teicama garša ir tikai vidēji lieliem un lieliem augļiem. Sīkie augļi ir mazāk saldi, tāpēc ieteicama dalīta ražas vākšana divās līdz trīs reizēs, ar apmēram nedēļas intervālu. Mīkstums stingrs, balts, sulīgs, kraukšķīgs.

Šai šķirnei piemīt laba izturība dārzā pret kraupi un lapu koku vēzi. Ja arī rodas nelieli bojājumi, tie parasti aizdzīst paši un tālāk neizplatās. Koki vidēji spēcīga auguma, vainags viegli veidojams. Šķirne ir ātrražīga un ļoti ražīga. Ja augļaizmetņus nenormē, var iesākt ražot ik pārgadus.

Augļi viegli glabājami, tik pat kā nepūst. Pat pārāk siltos apstākļos spēj saglabāties līdz pavasarim (aprīlim, maijam), bet piemērotos glabāšanas režīmos ar dzesēšanu – līdz pat jūnijam. Ābolu miza tik pat kā nav klāta ar dabisko vaska aizsargslāni, tādēļ uzglabājot šo šķirni ir ļoti svarīgi uzturēt augstu relatīvo gaisa mitrumu. Pretējā gadījumā augļi sāk vīst.

Saldi un sulīgi arī pēc novākšanas'Belorusskoje Sladkoje'

Tā ir viena no retajām saldas garšas šķirnēm, kura arī glabāšanas laikā labi saglabā mīkstuma sulīgumu. Garša šai šķirnei nepasliktinās tik strauji, kā tas raksturīgs citām mūsu dārzos izplatītajām ābeļu ziemas šķirnēm ar saldo garšu. Mīkstums balts, smalkgraudains, vidēji stingrs, sulīgs. Garša teicama, ļoti salda, bez citiem specifiskiem aromātiem un piegaršām. Gandrīz visu mizu pārklāj intensīvi sarkana virskrāsa, bet krāsojums tomēr ir atkarīgs arī no dārza augsnes. Novērots, ka mālainākās augsnēs šai šķirnei augļu krāsa tomēr ir nedaudz mazāk koša.

Šķirne ir imūna pret kraupi un fillostiktozi. Augsta ziemcietība. Koks vidēja auguma, viegli veidojamu vainagu. Ražot sāk ātri – jau otrajā vai trešajā gadā pēc iestādīšanas var sagaidīt pirmos augļus un ar katru gadu ražība strauji paaugstinās. Ražo labi un stabili, tomēr lielāku augļu iegūšanai būs nepieciešama augļaizmetņu retināšana. Ja ražu normē, augļi ir samērā lieli, var sasniegt līdz 170 līdz 200 gramus. Nenormētas ražas augļi ir mazāki, bet garšu tas neietekmē, mazie ir tik pat saldi kā lielie.

Ražu vislabāk būtu vākt vairākos paņēmienos, ik pa nedēļai, sākot ar viskrāsainākajiem un vislielākajiem. Atlikušie augļi kokā ļoti labi nokrāsojas un palielinās izmēros. Augļi ļoti labi glabājas, glabāšanas laikā puves bojājumu ir maz. Tipiskais lietošanas laiks ir oktobra beigas līdz pat februārim, bet Dārzkopības institūtā glabāšanas izmēģinājumos ir izdevies saglabāt pieņemamā kvalitātē arī ilgāk – dažās sezonās pat līdz aprīlim.

Teicamiem augļiem un oriģinālu garšu – 'Pure Ametist'

Šī ir jauna šķirne, kas izveidota no "Iedzēniem" pārņemtā selekcijas materiāla Pūres Dārzkopības pētījumu centrā. Izceļas ar teicamu un oriģinālu augļu garšu un glezniem, ļoti skaistiem divkrāsainiem augļiem. Mīkstums krēmbalts, diezgan stingrs, sulīgs un kraukšķīgs. Garša saldskāba ar augļu karamelēm līdzīgu aromātu, piesātināta, labi sabalansēta.

Koki vidēji spēcīga auguma, vecākiem zariem var sākt atkailināties posmi, tāpēc dažreiz būs nepieciešama īsināšana. Koki ir ātrražīgi, ražīgi. Dārzā ir pietiekami laba izturība pret slimībām – gan pret kraupi, gan augļu puvi. Ziemcietība augsta.

Augļi glabājas aptuveni līdz martam, aprīlim. Glabāšanas laikā nezaudē savu garšas kvalitāti.

Svarīgs priekšnosacījums, lai augļi būtu gardi pēc iespējas ilgāk, ir gan pareiza to novākšana, gan uzglabāšana. Ar noderīgiem ieteikumiem, kurus likt aiz auss ražas novākšanas laikā, vari iepazīties šajā rakstā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!