Foto: Publicitātes foto
Augļu dārza izveide nav no tiem vienkāršākajiem darbiņiem, jo starp vairākām šķirnēm ir jāizvēlas pašas gardākās un pret slimībām izturīgākās. Šoreiz "Tavs Dārzs" ir sarūpējis Dobeles Dārzkopības institūta vadošās pētnieces Lailas Ikases novērojumus par rudens ābolu šķirnēm, kuras nevar uzglabāt.

Kā norāda pētniece, rudens šķirnes dalās divās daļās – tās, kuras var uzglabāt un tās, kuras nevar. Šoreiz viņa ieskicē rudens ābolu šķirnes, kuras nevar uzglabāt:

'Atvasara' āboli, kā atzīmē pētniece, ir īsti skaistuļi, turklāt tie ir arī ļoti garšīgi. Šī šķirne gandrīz neslimo, bet ābolus nevar uzglabāt. Koks izmēros ir ļoti plats, ābolu raža viduvēja. Kad āboli ir gatavi, tie uzreiz birst, viena daļa pat nobirst jau negatavi. Šai šķirnei ir vidēja ziemcietība.

'Rubin' (Kazahijas) komercšķirne. Šai šķirnei parasti oktobrī vai novembrī sāk brūnēt miza, tie sāk bojāties, tāpēc jāapēd tūlīt. Kā norāda Ikase, āboli ir lieli, skaisti, garšīgi, lieluma ziņā šī šķirne ir uzvarētāja. "Lielākais ābols, ko novācām, bija 800 grami, pati svēru," ar lepnumu stāsta pētniece. Slimību izturības ziņā vērtējama ar skaitli 3, jo šķirne nav izturīga gan pret kraupi, gan pret vēzi. Tas, kā atzīst pētniece, ir tāds "tirgus ābols" – var riskēt, bet neizdosies izaudzēt, ja dārzs netiks miglots.

'Tina' komercšķirne, salda, nesatur skābes. Glabāšanās laikā noārdās cukuri, kā rezultātā šo šķirni ir grūti uzglabāt, nekas pāri nepaliek. Koks ir viegli veidojams, katru gadu ir raža – ir salnas vai nav. Ļoti stipri slimo ar miltrasu, tieši izteiktāk šī šķirne ar miltrasu slimo Zemgales pusē, Vidzemē tas nav tik izteikti.

'Lienīte' – jauna šķirne, radīta Dārzkopības institūtā. Radusies, sakrustojot kraupja izturīgo 'Remo' un 'Trebū'. "Iznākusi 'Trebū' garša," norāda pētniece. Āboli ir rozā, tiem ir bieza miza, izmērs kā neretinātam 'Trebū', proti, ābols nav īpaši liels. Koks ir maza auguma, izturīgs pret kraupi. Šīs šķirnes galvenais trūkums, kā norāda pētniece, āboli neglabājas. Liekot glabāties, tiem miza brūnē jau pēc pāris nedēļām. Jāapēd uzreiz. "Kad man 'Lienīte' sāk gatavoties, tad uzreiz man visi prasa: 'Lienīte' ir gatava?" stāsta pētniece, kura atzīst – ābols ir ārkārtīgi garšīgs, pārspēj pat 'Trebū'.

'Saulesmeita' – jauna šķirne, radītaDārzkopības institūtā, domāta mazdārziem. Ļoti lieli āboli, divreiz lielāki par 'Balto dzidro'. Kā uzsver pētniece, āboli ir ārkārtīgi garšīgi, mīksti, maigi, saldi, kūst mutē. Augļi ir kokā noturīgi, nebirst. Šis nav tā sauktais "tirgus ābols". Kraupja izplatība vidēja, ražība ir ļoti augsta. Stādi pagaidām grūti dabūjami.

"Tavs Dārzs" februārī apmeklēja Dārzkopības institūta rīkoto izstādi "Latvijas āboli klimata griežos", kuras ietvaros varēja noklausīties bezmaksas Dārzkopības institūta pētnieku lekcijas par āboliem un bumbieriem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!