Foto: Privātais arhīvs

Kraukšķīgus salātiņus un aromātiskus garšaugus var izaudzēt ne tikai pavasarī un vasarā, bet pat rudens izskaņā un ziemas sākumā! Ar portālu "Tavs Dārzs" pieredzes stāstos dalās Dace Zepa un Zaiga Krūza, kas savās neapkurināmajās siltumnīcās pašlaik audzē gardus salātiņus un arī garšaugus.

Kā "Tavs Dārzs" atklāj Dace, salātiņu audzēšana šogad ir eksperiments. Viņai 1. augustā aptuveni 10 centimetrus garos salātu stādiņus atnesusi draudzene, jo tai salātu stādi palikuši pāri. Tā Dace tos sastādīja savā neapkurināmajā polikarbonāta siltumnīcā. Pašlaik viņas siltumnīcā aug ne tikai draudzenes dotie salāti, bet arī sīpoli, lapu selerijas un rozmarīns. Aromātisko rozmarīnu viņa jau kārtīgi apgriezusi un izžāvējusi.

Vaicāta par to, vai arī nākamgad eksperimentēs ar dažādiem augiem savā siltumnīcā pat rudenī, viņa atbild apstiprinoši. "Noteikti! Būtu arī redīsi jāsasēj. Zinu, ka viena cita draudzene septembrī vāca cukurzirņus, kas bija trešais sējums, tie gan auga uz lauka, ne siltumnīcā," norāda Dace.

Ko gan dārzkope gatavo no svaigās garšaugu un salātu ražas decembrī? Ģimenei lielā cieņā ir salāti, kas apslacīti ar eļļu, citronu un garšvielām. Arī Dacei šādi salāti labāk garšo. "Man arī nav nekas pret tomātiem un gurķiem ar krējumu vai balto redīsu ar lociņiem un krējumu. Lavašs parasti nav mūsu ģimenē iecienīts, dažreiz gatavojam tortiljas, tad gan salāti ir obligāta sastāvdaļa," tā Dace.

Savukārt Zaiga stāsta, ka tad, kad dzīvojuši pie vīramātes, viņas neapkurināmajā siltumnīcā jau martā sējuši salātus, dilles un redīsus. "Šogad esmu tikusi arī pie savām divām siltumnīcām un nolēmu eksperimentēt arī rudenī, jo ziemas un liels sals vairs praktiski nav," norāda Zaiga. Tā viņa savā siltumnīcā rudenī sasējusi redīsus. Zaiga vairs neatminas, kad sējusi redīsus, kas izmēros nu jau ir lieli, bet tie, kas vēl ir mazi, viņa iesējusi 3. novembrī. "Pagaidām zaļumiņus sedzu ar agroplēvi, bet vīrs sola arī sakārtot apkurināmu siltumnīcu, jo vairāk jau gribu visu sēt agri pavasarī. Rudenī gan viss aug stipri lēnāk, bet, protams, prieks par katru zaļumiņu, kas izaug un nav jāpērk, jo esam liela ģimene," uzsver Zaiga.

Kas garšīgs top no svaigajiem zaļumiem? Zaiga norāda, ka viņu ģimenē nav tādu īpašo recepšu. Iecienīti ir zaļumiņi uz maizītes vai kartupeļiem. Ja salātu ir vairāk, tad tos saimaisa ar krējumu vai citroneļļas mērcīti.

Tā kā eksperiments šoruden izdevās godam – viņa siltumnīcās arī nākamgad mēģinās audzēt garšaugus un salātus. "Siltumnīcās var saimniekot visu gadu un, ja vēl ir tā, ka pie mums vairs nav ziemas, tad var augt gan zaļumi, gan puķes, kas priecē acis. Kad būs apkure, gribu pamēģināt izaudzēt arī tomātus un gurķus, bet tur gan ir jābūt apkurināmai siltumnīcai," norāda dārzkope.

Zaiga stāsta, ka viņa pavasarī gaida vēl trešo siltumnīcu, jo viņa savām vajadzībām audzē tomātus un gurķus. Zaiga ražā padalās arī ar labiem cilvēkiem, kas palīdz ģimenei darbos. Tāpat, runājot par iecerēm pavasarī un nākotnē, viņa savā mājā, kuru iegādājās šopavasar, vēlas audzēt puķes. "Pie apkārtnes darba netrūkst, gribu apzaļumot un izveidot puķu dobes," tā Zaiga.

Zaigas siltumnīca pavasarī:

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!