Foto: Shutterstock
Daudzi dārzkopji savos mazdārziņos audzē melones un arbūzus, bet Roslavas Ozolas dārzā šogad pirmo reizi izaudzis eksotiskais kivano jeb Āfrikas adatainais gurķis. "Tavs Dārzs" lasītājiem viņa dalās pieredzes stāstā par neparastā augļa audzēšanu.

Kā sarunā ar "Tavs Dārzs" atklāj Roslava, viņa kivano audzē pirmo gadu. Kivano sēklas uz Latviju atvedusi radiniece no Lietuvas.

Eksotiskā augļa sēklas Roslava pavasarī sējusi podiņos. Princips bijis gluži tāds pats kā arbūziem un melonēm. Izlolotos stādiņus viņa pēc tam iedevusi arī kaimiņiem. Stādiņus pēcāk izstādījusi laukā, no vējiem pasargātā vietā. "Kad stādi vēl bija podiņos, tad laistīju ar 'Vito Universal'. Labāk gan tiem iedot mazāku devu, lai nesadedzinātu stādus. Pēc divām nedēļām pamēsloju ar vistu mēsliem," stāsta Roslava. "Kivano laistīju, mēsloju, tā man no viena stāda izauga vairāk nekā 10 augļi."

Salnu gaidās rudenī viņa augļus novākusi. "Man bija bail, lai augļi nesasalst," tā dārzkope. Viņa teic, ka novākusi zaļus kivano, tie tagad istabā lēnām gatavojas. "Tagad tie garšo pēc skāba gurķa, bet izlasīju internetā, ka tad, kad būs gatavi, garšos pēc banāniem."

Kā atklāj Roslava, kivano nav vienīgais eksotiskais auglis, kas bijis viņas dārzā, jo viņa jau no 2012. gada savām vajadzībām audzē arī arbūzus. "Pirmo gadu stādīju siltumnīcā, bet pēc tam tikai ārā. Ne katru gadu ir laba arbūzu raža, bet savām vajdzībām jau pietiek. Ļoti daudz arbūzu man bija 2018. gadā," stāsta audzētāja.

Roslavas kivano:

Šādi jāizskatās gatavam kivano:

Foto: Shutterstock
Vai arī tu esi savā dārzā izaudzējis kaut ko eksotisku? Padalies ar stāstu un bildēm portālam "Tavs Dārzs", sūtot tās e-pastā: maja@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!