Foto: Sarmīte Razdovska
"Esmu sajūsmā par savu šī gada izmēģinājumu," saka Sarmīte Razdovska, kura šogad dārzā izmēģinājusi neparastu kartupeļu audzēšanas metodi – tie pavasarī vienkārši nosegti ar vecu sienu. Un izauguši!

Kā stāsta Sarmīte, pavasarī uz zālāja uzlikti 10 kartupeļi. "Sākumā uz katru kartupeli uzbērām apmēram litru zemes, kad sāka dīgt asniņi, tad noklājām ar sienu," tā Sarmīte. Siens visas vasaras laikā papildināts – iesākumā kartupeļiem uzklāta 10 centimetrus bieza siena kārta, pēc tam to augšanas procesā siena kārta palielināta līdz aptuveni 30 centimetriem.

Vaicāta, vai tie sākumā ierušināti zemē, Sarmīte atbild noraidoši. Un tiem skeptiķiem, kas pēc fotogrāfijām domā, ka kartupeļi auguši tomēr zemē, jo bildēs tie ir apķepuši, dārzkope saka: "Kā jūs domājat, vai zem apmēram 30 centimetrus biezas siena vai zāles mulčas augs zaļa zālīte? Pamēģiniet, tad paši redzēsiet!" Portālam "Māja&Dārzs" viņa norāda, ka vasaras laikā kartupeļi vispār nav ne laistīti, ne arī mēsloti. Kartupeļu raža novākta 14. septembrī. "Manuprāt, sanāca super! Sanāca divi spaiņi, nākamgad darīšu tāpat!" tā Sarmīte. Runājot par kaitēkļiem šajā eksperimentālajā dobītē, viņa saka, ka manījusi maijvaboļu kāpurus, bet kartupeļi bijuši veseli – neviens bumbuļos nebija iegrauzies. Kopumā kartupeļi bijuši vidēja izmēra.

"Man vienkārši ļoti patīk eksperimentēt dārzā. Nevaru sagaidīt nākamo sezonu, jo nu jau sagatavotas vairākas dobītes mazdārziņam. Vienā jau iestādīti ziemas ķiploki, citās iesēta facēlija zemes uzlabošanai," tā portālam "Māja&Dārzs" saka Sarmīte.

Savukārt zemāk vari lasīt vēl citus rakstus par kartupeļiem, to slimībām un kaitēkļiem!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!