Foto: Privātais arhīvs
Kraukšķīgi gurķīši novembrī, kas nav audzēti apkurināmā siltumnīcā? Izklausās neparasti, vai ne? Garšīgā eksperimentā ar portāla "Tavs Dārzs" lasītājiem dalās Ingrīda Kuzmicka no Dobeles novada Bikstu pagasta – viņa novembrī izaudzējusi gardus gurķīšus.

Ingrīda ar dārza darbiem ir uz "tu", turklāt tajos iesaistās arī vīrs Guntis. "Esam praktiskas dabas cilvēki. Jā, mums ir arī ziedošu puķu podi, bet sirdij tuvāki ir podi ar ražojošiem un ēdamiem augiem. Ir vēlme izaudzēt ananasu, auglīti gan vēl neesam sagaidījuši. Pašreiz priecē arī pašu diedzēto dateļpalmu podiņi, dateles atvedām februārī no Marokas. Patīk, ja ir skaisti un praktiski reizē. Ārpus sava pamatdarba audzējam zemenes pushektāra platībā, bet neaudzējam nevienu kartupeli un burkānu. Tādi smagie dārzeņi mums šķiet par garlaicīgu," atzīst Ingrīda. Starp citu, Ingrīda audzē ķirbjus, un šogad viņa izaudzēja Latvijas rekordķirbi – 226,5 kilogramus smagu ogu, kas triumfēja Latvijas lielākā ķirbja čempionātā.

Rudens izskaņā Ingrīdas ģimene mielojas ar garda eksperimenta augļiem – kraukšķīgiem gurķīšiem.

"Šogad rudens mūs lutina ar siltu laiku un mūsmājās joprojām varam kraukšķināt svaigus gurķīšus. Diemžēl vairs neatceros datumu, kad šos gurķus iesēju, bet nu krietni uz rudens pusi. Tāpat kā pavasarī nadziņi niez pēc iespējas ātrāk sasēt zaļumus podos, tā arī rudenī ir vēlme paildzināt pašmāju vitamīnu ražu. Šogad rīcība un cerības attaisnojās, jo rudens ir silts, dienas vēl ir kaut cik gaišas, gurķi sasnieguši ražošanas fāzi un dod diezgan bagātīgus augļus," stāsta Ingrīda.

Viņa gurķus sastādījusi dažāda izmēra podos, kas ir apmēram piecu litru tilpumā. Tajos aug 'Adams' šķirnes gurķi. Viņa katru gadu nopērk vienu profesionālo sēklu paku ar 'Adams' sēklām. Katrā paciņā ir aptuveni 250 sēklas. "Ar to pilnīgi pietiek, lai varētu sēt visu sezonu, kad vien ienāk prātā. Šie ir pašapputes lauka gurķīši, skaisti, vienādi, garšīgi un nekad nav rūgti," norāda Ingrīda.

Dārzkope gurķīšus audzē slēgtā terasē turpat pie mājas. Kā skaidro Ingrīda, tā nav blīvi noslēgta – terasei ir šķirbas, pa kurām naktī telpā ieplūst aukstums. "Tāpēc gurķīši nupat sāk apvainoties par gaisa temperatūru. Pirms laiciņa daļu podu ar gurķiem ienesām istabā. Jāatzīst, ka terases apstākļi tiem patika labāk. Jūtams, ka istabas gaiss gurķiem tomēr ir pārāk sauss, lapiņas sāk bālēt un žūt," novērojusi Ingrīda. Viņa atklāj, ka bez gurķīšiem terasē vēl aug zemie ķiršu tomātiņi, baziliks, timiāns un citi garšaugi. "Mūsu ģimenes ikdienas ēdienkartē ir daudz dārzeņu un zaļumu, tāpēc prieks, ja šo zaļo sezonu var pagarināt. Gurķīši tiek apēsti svaigi – salātiņos vai tāpat veseli nograuzti. Lielākie gurķu ēdāji ir mūsu mazbērniņi Henriete (titulbildē) un Ārons. Abiem ir nedaudz pāri gadam un nu jau ir izauguši zobiņi gurķu notiesāšanai."

Lūk, cik gan skaisti gurķīši aug Ingrīdas un Gunta mājās:

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!