Foto: F64
Pat gadījumā, ja ir vēlme izveidot pavisam nelielu dārzu, darbi ritēs daudz ātrāk un patīkamāk, ja tiks izveidots plāns, kur labāk ierīkot krāšņumaugu dobes, kur audzēt dārzeņus un augļu kokus, kur ierīkot atpūtas zonu un ūdens tilpnes.

Kā vēsta ārvalstu specializētie mediji, sākumā topošo dārzu vēlams sadalīt vairākās daļās jeb funkcionālās zonās. Parasti dārzā cilvēki vēlas ierīkot klusās atpūtas zonu, bērnu zonu, viesu zonu, saimniecības zonu, kas sevī ietver arī augļu dārzu, iebraukšanas zonu, kā arī aktīvās atpūtas zonu.

Dārza zonu galvenās funkcijas

Iebraukšanas zona ir dārza "vizītkarte", jo šo zonu viesi vienmēr ieraudzīs pirmo un tādēļ ir ļoti svarīgi to ierīkot tā, lai šī zona būtu gan skaista, gan arī ērta lietošanā. Lietpratēji, ierīkojot iebraukšanas zonu, iesaka to plānot tā, lai ne mājas iemītniekiem, ne arī viesiem nebūtu ar automašīnu jāapgriežas dārza teritorijā, jo bieža "grozīšanās" ar auto var bojāt zālāju, kā arī vizuāli samazināt dārza platību.

Bērnu rotaļu laukums. Mazuļiem līdz piecu gadu vecumam noteikti būtu jāatrodas nepārtrauktā pieaugušo uzraudzībā, tādēļ bērnu rotaļu laukumu vēlams būvēt tuvu pie mājas. Labs risinājums ir šādu laukumu izveidot, piemēram, pie virtuves loga. Vecākiem bērniem paredzētu rotaļu laukumu var izvietot dziļāk dārzā.

Viesu zona ir atpūtas, svētku un izklaižu zona. Piemeklējot tai vietu, labi jāsaprot viesu uzņemšanas tradīcijas: kādas maltītes tiks gatavotas brīvdabā, kādas - mājās, vai vajadzēs ārā iznest arī mēbeles un traukus, kā tiks atdzesēti dzērieni, cik cilvēkus vienlaikus iespējams uzņemt. Lietpratēji, ja ir tāda iespēja, iesaka viesu zonu veidot ka mājas turpinājumu, plānojot to tuvāk durvīm, kas ved uz virtuvi vai ēdamistabu.

Saimniecības zona - augļu dārzs, dārzeņu dobes, šķūnis instrumentu glabāšanai, siltumnīca, laukumiņš veļas žāvēšanai. Ja pirts ir īpašs ģimenes rituāls, tad to labāk izvietot klusās atpūtas zonā, savukārt, ja augļu un dārzeņu audzēšana neietilpst plānos, vietu saimniecības zonai iespējams izvēlēties pēc izslēgšanas jeb dedukcijas metodes. Ja tomēr plānos ietilpst ko audzēt, tad audzējamo kultūru vajadzības arī nosaka to, kur konkrētās kultūras augs.

Aktīvās atpūtas zona ir paredzēta sporta aktivitātēm un izklaidēm. Nelielā dārzā sporta stūrītim būs pietiekami ar dažiem vingrošanai paredzētiem elementiem. Izvēloties vietu, jāparedz, ka tenisa, volejbola, basketbola un citu sporta veidu laukumiem jāatrodas ar garo malu gar ziemeļu-dienvidu līniju. Vislabāk šādām aktivitātēm izvēlēties dārza daļu, kas ir aizvējā vai izvēlēto laukumu no vēja aizsargāt ar īpaši stādītiem kokiem vai krūmiem.

Klusās atpūtas zona ir vieta mierīgām nodarbēm, dabas baudīšanai un pastaigām. Tajā ietilpst elementi, kas rada mierīgu atmosfēru: lapenes, ziedu dobes, dārza soliņi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!