Foto: Privātais arhīvs
Mainīgie laikapstākļi šogad darījuši savu arī ogulāju dārza daļā. ''Tavs Dārzs'' lasītāja Maruta vaicā pēc palīdzības, kas varētu būt par iemeslu tam, ka zari vietām ir nokaltuši, neskatoties uz to, ka aug visai mitrā vietā. Arī ogu raža šogad esot skopa – kazenes izaugušas ļoti mazas un garšā ūdeņainas, par spīti tam, ka pavasarī visi zari bija pilni ar ziediem.

Lai noskaidrotu, kas kazeņu krūmam nepatīk, iztaujājām stādaudzētavas ''Heimanis'' speciālistu Pēteri Heimani, kurš gan atklāja, ka šāds gadījums nav nekas neparasts. Šī situācija esot visai līdzīga rudens aveņu skopās ražas iemesliem, par ko rakstījām šeit. Arī uz šo situāciju var attiecināt visu to pašu, ko avenēm, jo augi pēc būtības vienādi.

Ziemas vai pavasara sala bojājumi mizā izraisīja sēņu infekcijas, sula cirkulējusi tikai vienā virzienā no saknēm uz augšu, zari izplauka un uzziedēja kā grieztie ziedi vāzē, un tas viss kopā arī rezultējies šāda paskata krūmājā.

Ieteikums tas pats, kas avenēm – pavasara salā piesegt kazenes ar agrotīklu. Augsne iesils ātrāk, augi saņems vairāk siltuma, un, kad kazenes būs paaugušās, agrotīklu ņem nost.

Speciālists gan min, ka ir viena īpatnība tieši kazenēm. Visdrošāk vecos dzinumus izgriezt tieši pavasarī, lai pārziemo mazliet mežonīgu džungļu izskatā – tad krūmāju skars mazāk saules apdegumu. Savukārt, kad sāk plaukt pirmie pumpuri, zarus uzsien.

Vēl jāatceras, ka kazenēm kaitē pārlieku liels mitrums, jo tām netīk stāvoši ūdeņi un augsti gruntsūdeņi. Kailsals var kaitēt, ja krūmi nav mulčēti. Lai kazenes veiksmīgāk pārdzīvotu salu, oktobra beigās ieteicams dzinumus noņemt no balstiem un tos piesegt ar skujām, lapām, sienu vai salmiem. Vairāk par to, kādos apstākļos audzēt kazenes un kas vēl būtisks jāievēro to audzēsanā, lasi šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!