Foto: Shutterstock
Šovasar sinoptiķi sola mainīgus klimatiskos apstākļus – te tveice, te atkal vēsas naktis ar iespējamām salnām. Gaisa temperatūru svārstības neiet secen siltumnīcām – jo mazāka siltumnīca, jo lielākas temperatūras svārstības. Ko darīt, lai siltumnīcās augošiem tomātiem, gurķiem un zemenēm stress nenāktu par ļaunu?

Vislielākā uzmanība jāpievērš četriem faktoriem: jārūpējas, lai gaisa temperatūra ar ventilācijas palīdzību tiktu nodrošināta pēc iespējas tuvāk optimālajai. Būtiska ir arī laistīšana, mēslošana un gaisma, portāla ''Tavs Dārzs'' lasītājus informē Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra (LLKC) vecākais dārzkopības speciālists Māris Narvils.

Gaisa temperatūra. Pie augstām gaisa temperatūras svārstībām ir svarīgi variēt ar ventilāciju – intensīvāk to nodrošināt karstajās, bet mazāk intensīvi – vēsajās dienās. To panāk ar ventilēšanas laukuma (lūkas, durvis, siltumnīcas gali vai sāni) un atvēršanas laika (kurā dienas daļā), un ilguma (cik stundām) maiņu. Labas ir ventilācijas lūkas ar uzstādītiem termostatiem, iesaka speciālists.

Laistīšana un mēslošana. Siltumnīcā augošos augus laista intensīvāk karstā laikā un samazina laistīšanu apmākušās, vēsās dienās. Kopā ar laistīšanu jāveic arī tomātu un gurķu papildmēslošana. Karstās dienās mēslo biežāk un ar mazāku mēslojuma koncentrāciju (minerālmēslojuma deva un ūdens tilpums) un vēsās dienās retāk, bet ar lielāku minerālmēslojuma koncentrāciju.

Foto: Shutterstock

Svarīgi!

Mainīgos laikapstākļos pieaug nozīme mēslojumiem, kas mazina stresu un nelabvēlīgus faktorus – jāizvēlas mēslojums, kas gatavots uz kūdras vai jūras zāļu bāzes.

Pārāk karstās un saulainās dienās augus visvienkāršāk noēnot ar agrotīklu. Pastāv iespēja arī stiklus, plēvi vai polikarbonātu balsināt vai krāsot ar speciālo krāsu.

Gurķiem, lai nenoņemtu spēku, izkniebj apakšējos augļaizmetņus līdz 0,5 m augstumam. Izgriež arī visus sāndzinumus līdz 1,2 m augstumam un uzsienot izgriež "ūsas". Savukārt tomātu pazarēm neļauj augt lielākām par 5-8 cm, tās izkniebj.

Zemeņu dobes siltumnīcā

Šajā pavasarī stādītām zemenēm, pateicoties siltajam laikam, sākusies stīgošana. Lai nodrošinātu stādu nostiprināšanos, nepieciešama to izgriešana. Šo darbu apvieno ar nezāļu apkarošanu – ravēšanu. Ceros, kas jau dod pirmos ziednešus, stādu nostiprināšanai, noteikti šos ziedus izkniebj. Vislabākais mēslojums šogad stādītām zemenēm būtu slāpeklis: 2-3 g uz kvadrātmetru. Speciālists iesaka bagātinās apstādījumus arī ar kalcija nitrātu (13-19g/m2).

Stādījumos, kur zemenēm ziedneši vēl ir pumpuros, pirms mulčas uzlikšanas veic ravēšanu ap zemenēm 2-3 cm un 5-6 cm dziļumā rindstarpās ar garu nazi, vai speciālu nezāļu izņēmēju izravē cūkpienes. Iestrādā arī kārtējo kalcija nitrāta devu. Jo vieglāka augsne, jo vairāk daļās to sadala.

Foto: Shutterstock

Mulču var uzklāt vēl ziedēšanas laikā. To klāj, lai pasargātu ražu no saskaršanās ar augsni un nodrošinātu labāku ražas kvalitāti. Rindstarpu mulčēšanai ir pēdējais brīdis, jo uz lauka dobēs augošās zemenes jau intensīvi zied. Mulčai vislabāk izmantot kvalitatīvus sasmalcinātus salmus (0.5 kg/m2). No citiem materiāliem var izmantot šķeldu, ēveļskaidas vai priežu mizu mulču, kas var atbaidīt arī aveņu, zemeņu ziedu smecernieku.

Pastāvot salnu iespējamībai, gatavībā jātur arī agrotīkls, vēl viens iemesls tā uzlikšanai noteikti ir agrāka raža. Stādījumos, kur jau veidojas ogas, ļoti rūpīgi jānodrošina mitrums, nepieciešamības gadījumā to laistot.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!