Šobrīd lauku nomalēs, dzelzceļa malās, ceļmalās un pat pilsētas dārzos krāšņi zied topinambūri, kas mudina atcerēties par to veselīgo izmantojumu uzturā, tāpēc ne vienu vien urda jautājums – kad tos var izrakt, vai visus topinambūrus drīkst ēst un kā tos pareizi uzglabāt? Lai noskaidrotu atbildes uz šiem jautājumiem, portāls ''Tavs Dārzs'' konsultējās ar pieredzējušo topinambūru audzētāju Dzintru Reki no SIA ''Topinambo Agro''.

Kad un kā jānovāc raža?

Kā stāsta topinambūru audzētāja, tad pēdējos gados cilvēkiem rodas arvien lielāka interese par šo augu un tā dažādajām izmantošanas iespējām, taču, lai arī topinambūri jau sparīgi zied, laiks, kad novākt izaugušos bumbuļus zem zemes, vēl gluži nav pienācis. Parasti topinambūru bumbuļus novāc oktobra vidū un beigās, un, ja rudens turpinās būt tikpat labvēlīgs, tad bagātīgā raža arī būs novācama pēc pāris nedēļām. Pēc tā, kad raža būs gatava, var vadīties pēc ziediem. Bumbuļi novācami pēc šāda procesa - divas nedēļas pēc ziedu noziedēšanas vēlams lakstus nopļaut līdz pašai zemei, tad ļaut atkal divas nedēļas augam atpūsties un tikai tad izrakt topinambūrus. Audzētāja stāsta, ka, jo ilgāk augam ļaus atpūsties bez lakstiem, jo labāka būs topinambūru raža, jo šajā laikā tie pieņemas apjomā. Ja topinambūri tiks izrakti tad, kad augs vēl zied, bumbuļi būs vēl salīdzinoši mazi.

Vietas, kur aug topinambūri

Audzētāja stāsta, ka topinambūri nepavisam nav grūti audzējami, jo tie neprasa teju nekādas kopšanas prasības, ja vien tas aug pietiekami mitrā augsnē, kas var būt gan labi sastrādāta augsne, gan smiltis. Topinambūru audzētāja Dzintra stāsta, ka veikalos pārsvarā var iegādāties tieši pašas audzētos topinambūrus vai no Francijas ievestos, taču tirgū var atrast arī citu audzētāju piedāvājumu, bet, lai nerastos nelāgs priekšstats par šo vērtīgo sakni, ir jāzina, kādam tam vajadzētu būt, un kuri topinambūri ir vērtīgi un garšīgi.

Pirmā pazīme, kas liecina, ka topinambūri nebūs tie labāki un pienācīgi audzēti, ir tad, ja tie ir kraupaini un ļoti mazi. Savukārt atbilstošos apstākļos audzēti un ēšanai paredzēti būs gludi, tīri un lieli topinambūri. Diemžēl nereti tirgū vai kur citur var iegādāties arī topinambūrus, kas auguši ceļmalās, kas noteikti nav tā labākā vieta, no kurienes tos izrakt.

Tāpat, kā savulaik ābeles stādīja ceļmalās, dzelzceļa malās un citur, lai viss sliktais uzkrātos tur un neietu pa zemi tālāk uz dārzu, tāpat daudzviet aug topinambūri, un tie noteikti nav paredzēti ēšanai. Topinambūriem piemīt spēja uzņemt visu slikto, kas nāk, piemēram, no ceļmalas, tāpēc šeit augošos bumbuļus noteikti nevajag izrakt un izmantot ēšanai. Tāpat, ja nav pārliecības par veikalā iegādājamiem zemes bumbuļiem, labāk tos neiegādāties.

Zemes bumbuļu uzglabāšana

Sakneņi lietošanai gatavi ir vēlā rudenī, pēc salnām, taču nevajadzētu censties tos visus uzreiz izrakt, jo zemē bumbulis pacieš temperatūras pazemināšanos līdz pat mīnus 50 grādiem, nezaudējot savas vērtīgās īpašības. Ja ziema būs maiga un zeme nesasals dziļi, bumbuļus varēs izrakt jebkurā brīdī, savukārt novākto ražu vislabāk uzglabāt ledusskapī dārzeņu vai augļu nodalījumā. Ledusskapī, kur visu laiku ir vienmērīga temperatūra, topinambūri var uzglabāties pat trīs mēnešus, stāsta audzētāja.

Topinambūru izmantošana

Pēdējā laikā arvien vairāk iepazīstamies ar šo vērtīgo zemes bumbuli, un patiesi, tas ir nepelnīti nenovērtēts, jo to vajadzētu uzturā lietot ikkatram. Turklāt, izmantojami ir ne tikai paši bumbuļi, bet arī ziedi, no kuriem gatavotā tēja ir lielisks līdzeklis vielmaiņas regulēšanai. Lai arī ziedu ievākšana tējai jau nokavēta, to der paturēt prātā turpmākajiem gadiem.

Topinambūrus vari izmantot gluži tāpat kā kartupeļus, tikai to pagatavošanas laiks būs ātrāks. Audzētāja iesaka tos, tāpat kā visus citus dārzeņus, kārtīgi nomazgāt un izmantot bez mizas. Kulinārajos šedevros speciāliste iesaka no topinambūriem pagatavot pankūkas, sajaucot sarīvētus zemes bumbuļus ar kartupeļiem, tāpat tie lieliski garšos sagriezti svaigā veidā salātos, izcepti cepeškrāsnī vai pievienoti dārzeņu biezenim. Topinambūri noteikti nav sakne, kas kalpos kā pamats ēdienam, tāpat kā burkāns, taču kombinācijā ar citiem dārzeņiem, tas radīs lielisku garšu kombināciju. Vairāk par topinambūru izmantošanas iespējam lasi šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!