Foto: Shutterstock

Aveņu līdzinieces patlaban ražo pilnā sparā – spēj tikai ēst nost. Kādi vēl ir šajā laikā veicamie darbi pie kazeņu krūmiem, ja neskaita ražas novākšanu, "Tavs Dārzs" padomu vaicāja zemnieku saimniecības "Gulbji" īpašniekam un stādaudzētavas "Heimanis" speciālistam Pēterim Heimanim.

"Ja nav lietus, kazenes ir jālaista. Tas ir pats svarīgākais," sarunā ar "Tavs Dārzs" stāsta pieredzes bagātais audzētājs, kurš atgādina – kazenēm vajag ļoti daudz ūdens, jo tikai tad tās priecēs ar bagātīgu ražu.

Ražas laikā kazenes īpaši ir iecienījušas lapsenes, kuras mielojas ar gardajām ogām. Kā iesaka speciālists, zem kazeņu krūmiem var salikt pudeles, kas pildītas ar zaptsūdeni, piemēram, jāņogu sulu vai arī alu – 'Apinīti' vai 'Miezīti'. "Lapsenes ir vienīgais nopietnais kaitēklis kazenēm. Saulainā laikā, kad ogas sulo, kazenes lapseņu dēļ ir grūti nolasīt. Tās kož," tā Heimanis. Runājot par darāmajiem darbiem pēc ražas, audzētājs mudina kazeņu krūmus palutināt ar rudens mēslojumu, kā arī izgriezt vecos zarus.

Taujāts par to, kā šogad vērtējama kazeņu raža, Heimanis teic, ka ražas apjoms šogad katram audzētājam dažāds. "Tāpat kā ar avenēm – tiem, kuriem pavasarī neapsala dzinumi, tiem ir laba raža. Vairāk gan no audzētājiem ir dzirdēts, ka raža ir laba. Man visi kazeņu stādi ir norakti, atstāti tikai daži ģimenes vajadzībām," atzīst Heimanis.

Ja arī tev ir kāds interesējošs jautājums par augiem vai kopšanas darbiem, raksti to komentāru sadaļā vai arī e-pastā: maja@delfi.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!