Foto: Shutterstock
Daudzām Latvijas ģimenēm pavasaris un vasara tiek pavadīta lielā rosībā, lai izaudzētu pārtiku savam saimes galdam. Taču, lai ieguldītais darbs sagādātu arī ražīgu rezultātu, tas jāveic gudri. "Ievērojot vienkāršus padomus, dārzā darba būs mazāk, bet raža – lielāka," pauž dārzkopības speciāliste Eleonora Mārciņa rokasgrāmatā "Saimes galda rokasgrāmata".

Borisa un Ināras Teterevu fonda programmas "Pats savam saimes galdam" ietvaros tapusi "Saimes galda rokasgrāmata". Brīvi pieejama jebkuram, tā satur vērtīgus dārzkopības speciālistes Eleonoras Mārciņas padomus, kā labāk saimniekot mazdārziņā. Lūk, pāris eskpertes padomi, lai smagais darbs atmaksātos ar brangu ražu:

  • Bagātini augsni. Īpašu uzmanību pievērs augsnes iekopšanai un uzlabošanai. Lieto kompostu, kūtsmēslus, zaļmēslojumu un ievēro augu seku. Augsni bagātini ar mikroorganismiem, lietojot trihodermīnu, slieku humusu u.c. līdzekļus.
  • Ievēro augu seku. Uzzīmē dārza plānu, izmantojot rokasgrāmatā piedāvāto shēmu. Tajā dārzeņu kultūras tiek iedalītas sešās grupās, un dārzs attiecīgi tiek iedalīts sešās zonās. Četru gadu periodā katrā zonā audzē citas grupas dārzeņus. Salātaugus stādi visur, kur brīva vieta.
  • Esi pacietīgs. Pavasarī esi pacietīgs un sēklas zemē sēj, kad augsne iesilusi vismaz līdz 12 grādiem.
  • Audzē atkārtoti. Ievēro, ka katram dārzenim ir savs laiks un pieeja. Piemēram, tik iecienītos kartupeļus rudens ražai stādi maija otrajā pusē, un ievēro audzēšanas attālumu starp rindām un augiem 60x30 centimetri, mēslošanai izmanto kompostu un ražu vāc septembra vidū vai beigās. Taču ir augi, ko vasarā var audzēt atkārtoti. Piemēram, dažāda veida kāpostus, kolrābjus, salātus, dilles, rukolu, spinātus, zirņus, pupas un sīpolus lokiem. Rokasgrāmatā atradīsi īsus padomus izplatītāko dārzeņu audzēšanā, kas ikvienam mazdārziņa īpašniekam palīdzēs sasniegt vēlamo rezultātu.
  • Silta kāja, nevis galva. Siltumprasīgajiem gurķiem, ķirbjiem un kabačiem galvenais ir nevis "silta galva", bet "silta kāja". Uz augsnes uzber agrāk pļauto zāli – tai satrūdot, izdalās siltums.
  • Rušini pareizi. Lietainā vasarā veido un rušini dobes tā, lai liekais mitrums tiktu novadīts. Arī jāravē būs mazāk, ja reizi nedēļā rūpīgi izrušināsi visas rindstarpas.

Rokasgrāmata, kurā atrast detalizētu un vienkāršu dārzeņkopības darbu plānojumu un padomus, latviešu valodā pieejama šeit, savukārt krievu valodā to atradīsi šeit.

Programmas "Pats savam saimes galdam" ietvaros 23 organizācijas šogad savos reģionos īsteno projektus, zemkopības darbos iesaistot vismaz 750 mājsaimniecības, tādējādi uzlabojot viņu dzīves apstākļus. Projektu dalībnieki saņem sēklas un stādus, darbarīkus un mēslojumu, kā arī pieredzējušu speciālistu un dārzkopības entuziastu konsultācijas.

Šogad atbalstīti 7 projekti Kurzemē, 7 – Vidzemē, 3 – Zemgalē, 5 – Latgalē un 1 projekts, kas aptvers visu Latviju. Borisa un Ināras Teterevu fonds šiem darbiem 2022. gadā piešķīris grantus 42 500 eiro apmērā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!