Foto: Shutterstock
Šobrīd dārziņu īpašniekiem rodas satraukums par gaidāmo straujo temperatūras samazinājumu. Būtībā jau nekas ārkārtējs nav gaidāms – septembrim atbilstoša temperatūra. Tuvākajām divām nedēļām naktī temperatūra Kurzemē pāris naktis prognozēta pieci grādi, Latgalē un Vidzemē trīs četri grādi. Tomēr ir augi, kuriem šī temperatūra ir par zemu – visvairāk to varētu izjust tomāti un ķirbjaugi.

Tomātiem (un arī gurķiem) siltumnīcā vakarā aizveram durvis un logus, no rīta atveram (arī apmākušās dienās, lai izvēdinātu kondensātu).

Atklātā laukā tuvojoties šādām temperatūrām, būtu jānovāc ķirbjaugi, sīpoli, sviesta pupiņas un nākamās, turpinoties temperatūras pazeminājumam, bet pirms salnām, ir bietes. Tām seko ziedkāposti, kāļi, rutki, kas novācami pirms salnām. Burkāni īslaicīgi iztur arī negatīvu nakts temperatūru. Arī galviņkāposti īslaicīgi var paciest negatīvu temperatūru – reizēm tie pa nakti viegli apsalst. Tādā gadījumā tiem jāļauj pa dienu atvilgt un pēcpusdienā var griezt galviņas un ievietot glabātuvē. Nedrīkst nogriezt glabāšanai sasalušas galviņas!

Jāpiebilst, ka sakņaugi labāk glabājas, vākti zemā temperatūrā (tad šie pieci grādi ir ideāla temperatūra). Ir pat jāļauj augsnei atdzist līdz šai temperatūrai. 30 grādos vākti dārzeņi slikti glabāsies.

Briseles kāpostus, lapu kāpostus un puravus var atstāt ziemot uz lauka, un ražu vākt pakāpeniski ziemas laikā (ja nav ļoti spēcīgs sals un dziļš sniegs).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!