Sēj augustā, mielojies rudenī. Ko vēl var paspēt iesēt vēlīnai ražai
Foto: Shutterstock

Izlolotā raža jau lēnām tiek likta burciņās konservējumiem, krāmēta saldētavās vai arī nesta uz pagrabu. Lai gan šķiet, ka pie durvīm klauvē rudens un dārzu tūliņ pārklās pirmās sniegpārslas, ir vēl zaļumi un dārzeņi, kurus var paspēt iesēt augustā, lai ražu baudītu septembrī, oktobrī un vēlāk.

"Var mierīgi iesēt tagad salātus! Uz septembra beigām varēs tik ēst," tā sarunā ar "Tavs Dārzs" teic dārzeņu šķirņu kolekcionārs Jānis Andersons. Viņš teic, ka var sēt arī lecektīs, bet, ja naktis kļūst aukstākas, virsū uzliek agrotīklu vai plēvi. "Salātu šķirnes jau nav no tām vārgākajām," uzsver audzētājs.

Savukārt bioloģiskās saimniecības "Vizbuļi" pārstāvis Jānis Hercbergs iesaka pašlaik sēt redīsus, baby salātus, spinātus un daikona redīsus. "Daikona redīsiem veģetācijas periods ir apmēram 70 dienas, tie varētu paspēt izaugt," prāto audzētājs. Taujāts par to, vai arī dilles būtu no tiem garšaugiem, kurus paspēt iesēt, viņš ir skeptisks – paši nesētu. "Siltumnīcā varbūt, bet laukā diez vai," tā par diļļu sēšanu rudens ražai teic Hercbergs.

Arī dārzniecības "Neslinko" saimniece Elga Bražūne sarunā ar "Tavs Dārzs" uzskaita virkni ar dārzeņiem un garšaugiem, kurus var pašlaik droši sēt dārzā vai siltumnīcā – salātus, redīsus, baziliku, dilles, kā arī aromātiskos lociņus. Gurķu sēšanai gan ir par vēlu. "Gurķim jau tagad vajadzētu būt mēnesi vecam, tad būtu arī rudens raža," norāda audzētāja.

"Pašlaik ir īstais laiks redīsu sēšanai. Varēs sēt arī pēc nedēļas vai līdz pat augusta beigām. Tie būs kraukšķīgi un garšīgi," stāsta "Neslinko" saimniece. Viņa teic, ka redīsus var sēt arī ārā, jo tos palutinās lietus. Tāpat var sēt arī dilles. "Rudens dilles ir foršas, aromātiskas, aug druknas un smukas. Var sēt gan uz lauka, gan siltumnīcā, jo dilles siltumnīcā varēs ilgāk augt. Dillei vienīgi ir viena nelaba lieta – siltumnīcās ne vienmēr, bet šad un tad tām uzmetas miltrasa," novērojusi Bražūne. Arī viņai ir gadījies tā, ka sētās dilles miltrasas dēļ no siltumnīcas ir jāizrauj un jāpārvieto uz komposta kaudzi. Kā stāsta audzētāja, dilles arī pārdzīvo pirmās salnas: "Rudenī var redzēt, ka visa dille ir ledū, bet uz pusdienlaiku ir atkal ņipra."

No garšaugiem viņa iesaka arī sēt aromātisko baziliku, jo īpaši rudens sējai viņa iesaka zaļo baziliku, ne zilo. To var sēt arī podiņos, jo pēc tam, kā skaidro audzētāja, baziliku varēs ienest istabā vai novietot uz balkona. Baziliks arī ātri izaug, tāpēc ir piemērots vēlīnajai rudens ražas baudīšanai. Pārējie garšaugi, kā uzsver Bražūne, ir slinki uz augšanu, jo saules arī ir maz, turklāt – tie nebūs īpaši aromātiski rudenī. Viņa arī mudina pašlaik šķērēt visus garšaugus un droši tos likt saldēšanai.

"Ja garšo lociņi – droši zemē var likt kādu sīpolu," mudina audzētāja, kura pati arī tā izdarījusi, kā rezultātā pašlaik var lepoties jau ar 5 centimetrus gariem lociņiem, kas pēc nedēļas būs pastiepušies garumā.

Ja arī tev ir kāds interesējošs jautājums par augiem vai kopšanas darbiem, raksti to komentāru sadaļā vai arī e-pastā: maja@delfi.lv.

Source

DELFI Tavs Dārzs

Tags

Dārza darbi Dārzeņi Dārzs
Pamanījāt kļūdu?
Iezīmējiet tekstu un nospiediet Ctrl + Enter!

Stingri aizliegts DELFI publicētos materiālus izmantot citos interneta portālos, masu informācijas līdzekļos vai jebkur citur, kā arī jebkādā veidā izplatīt, tulkot, kopēt, reproducēt vai kā citādi rīkoties ar DELFI publicētajiem materiāliem bez rakstiskas DELFI atļaujas saņemšanas, bet, ja atļauja ir saņemta, DELFI ir jānorāda kā publicētā materiāla avots.

Comment Form