Foto: Shutterstock
"Man ļoti garšo asie pipari pie dažādiem ēdieniem un konserviem. Kuri būtu paši asākie? Kāpēc dažreiz sēklas nesadīgst?" taujā Zigurds Lūznavā.

Vērtē pēc skalas

Kolekcionāri čili piparus iedala pēc tā sauktās Skovila skalas (mēra asuma vienībās skovilos). Šo skalu sauc arī par Habanero skalu, jo ilgus gadus kā etalons tika uzskatīts par asāko čili atzītais 'Habanero'. Taču nu par asāko skalā uzskata piparu 'Bhut Jolokia'.

Lai būtu vieglāk orientēties, asuma skalā šķirnes vērtē arī 10 ballēs. Ar 10+ apzīmē sevišķi asās, piemēram, 'Bhut Jolokia' (vai 'Jolokia') ir 10+, bet 'Habanero' ir 10 ballu stiprs.

"Veikalos uz dažām mazdārziņu saimniekiem domātajām paciņām ir norādīts tikai šķirnes nosaukums, bet uz dažām arī asuma pakāpe," skaidro agroķīmiķe Irēna Šmukste. Piemēram, dažas firmas ir ieviesušas savas vienkāršotās asuma skalas, lai uz paciņas visiem saprotami norādītu, cik ass ir konkrētais pipars.

Plašā klāstā aso piparu šķirņu sēklas ir specializētajos sēklu veikalos. Bet vislielākā izvēle ir pie sēklu kolekcionāriem.

  • Jo mazāks čili, jo tas asāks. Lielie un dekoratīvie čili ir diezgan maigi.
  • Diemžēl Latvijā asie pipari neizaug tik asi un stipri kā to dzimtenē, kur saules ir daudz vairāk.

Stādi aug ilgi

Februāra vidus un otrā puse ir īstais laiks, lai sētu asos piparus un papriku. Šie stādi aug ilgāk nekā tomāti. Sējot vēlāk, stāds izaugs glīts un kupls, taču nepagūs nobriedināt augļus.

Kad februāra otrajā pusē sētie pipari sadīgs (pēc 7 līdz 14 dienām), tad jau gaismas būs kļuvis pietiekami daudz, lai stādi neizstīdzētu.

  • Čili pipari gaismas trūkumu pacieš labāk nekā tomāti un gurķi.

Sēklas sēj substrātā un kastīti apņem ar polietilēna maisiņu. Tas veidos siltumnīcas efektu un neļaus augsnei izkalst. Tieši iekaltēšana ir viens no galvenajiem iemesliem, kāpēc sēklas neuzdīga. Piparus diedzē ap 25 grādu temperatūrā. Ja augsni neuzmana, dzīvot sākusī sēkla sausajā augsnē sakalst, un asns aiziet bojā. Savukārt vēsā vietā un mitrā augsnē turētā sēkla var dīgt ļoti ilgi vai pat sapūt.

Sēklu nedīgšanā nevar vainot tās vecumu, jo pipari dīdzību saglabā ilgus gadus, līdzīgi kā tomāti.

  • Laba vieta, kur diedzēt čili piparus, ir apkures radiatori. Kad parādās asni, podiņus pārvieto gaismā.
  • Piparu sēklas ņem tikai no tāda augļa, kas labi nogatavojies.
  • Asos piparus kā dekoratīvus augus audzē arī podos. Tos rudenī pirms salnām var apgriezt (saīsina dzinumus vainagā) un pārziemināt vēsā, gaišā vietā.

Astoņu aso piparu izlase

'Jalapeno'. Kompakta, vidēji agrīna, ražīga čili piparu šķirne. Augļi nelieli, asi, septiņus līdz astoņus centimetrus gari, iegareni, ar plānu miziņu. Nogatavojoties kļūst sarkani. Paciņā 0,5 grami.

'Lemon'. Dzelteni, ļoti asi auglīši ar citrona piegaršu. Kad stāds ir 15 centimetrus garš, tam nokniebj galotnīti, lai veidojas kuplāks krūmiņš. Pēc darbošanās ar augu rūpīgi nomazgā rokas, jo tas ir ļoti kairinošs ādai un acīm. Paciņā 15 sēklu.

'Vulcan'. Sarkanas, 35 līdz 40 cm smagas, garas augļu pākstis ar izteikti asu garšu. Augi veido kompaktu krūmu, izturīgi pret slimībām. Var audzēt gan segtās platībās, gan gruntī (ienāksies vēlāk). Paciņā 20 sēklu.

'Habanero Orange'. Vēlīna, ražīga šķirne. Augļi glīti (ap 4,5 centimetrus gari), oranži, ar spīdīgu miziņu. Mazāk asi par 'Habanero' sarkanajiem pipariem. Paciņā 0,5 grami.

'De Cayenne'. Veido kompaktu krūmu, kas ražo visu vasaru. Strauji augošs. Augļi gari, mazliet saplacinātas formas, ar pikantu garšu, krāsojas no zaļiem uz sarkaniem. Sēj februārī, martā. Var audzēt siltumnīcā, bet pēc salnām arī atklātā laukā. Paciņā 0,5 grami.

'Biquino Red'. Sarkani, nelieli lāsveida auglīši. Vidēji asi. Iepakojumā 10 sēklu.

'Mild Jalapeno'. Augļi aptuveni septiņus centimetrus gari, ar biezām sieniņām. Vidēji asi, lieto vairumā meksikāņu ēdienu. Ēšanai novāc jau zaļus. Sauc arī par picas čili. Labāk audzēt siltumnīcā. Paciņā 50 sēklu.

'Hungarian Black'. Ļoti ražīga klasiskā šķirne, kas piemērota auzēšanai siltumnīcā. Augļi ap 7,5 centimetriem gari, tumšsarkani ar maigi asu garšu. Paciņā 20 sēklu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!