Foto: Shutterstock
Pavisam drīz dēsti būs pietiekami lieli izauguši un tos varēsim stādīt siltumnīcā, tāpēc tā pienācīgi jāsagatavo sezonas atklāšanai. Kādus priekšdarbus ieteicams paveikt un kam noteikti jābūt siltumnīcā?

Augsne

Visupirms ir jāievēro, lai augsne siltumnīcā ik pēc diviem gadiem tiktu nomainīta, vismaz virsējā 10-20 cm kārta. Tas palīdzēs ierobežot infekciju rašanos un augu saslimšanu. Veco augsni ieteicams aizstāt ar melnzemi, pievienojot kādu augsnes uzlabošanas līdzekli. Tāpat neiztikt bez trūdvielām, ko var iegūt, iestrādājot kūdras vai koku mizas, kompostu vai kūtsmēslus. Ja augsne ir mālaina, nepieciešams to sajaukt ar smiltīm un uzbērt smiltis virskārtā 5-10 cm biezā slānī.

Celiņš

Celiņš siltumnīcā nav paredzēts tikai tam, lai mums būtu kur pārvietoties. Celiņa izveide ietekmē arī to, cik viegli vai grūti mums pašiem būs aprūpēt augus, tāpēc optimālais celiņa platums ir 50 cm. Svarīgi, lai celiņš būtu arī zemāk par pašām dobēm, jo tas palīdzēs aizpludināt lieko ūdeni. Ja celiņu papildināsi ar dēļiem, agrotīklu, betonu vai citiem pārklājiem, tas palīdzēs sasildīt siltumnīcas grīdu. Lai celiņš saglabātos un dobes nebirtu virsū, ārmalas nostiprini ar dēļiem.

Trauki

Ja kādi augi tiks audzēti traukos, piemēram, garšaugi, gurķi, puķe un citi augi, tad nepieciešams iepriekš tos pienācīgi sagatavot stādīšanai. Var izmantot kastes augu audzēšanai uz balkona, koka kastes vai plastmasas traukus. Svarīgi, lai trauka apakšā un sānos būtu vairāki notekcaurumi. Trauku priekšrocība ir tā, ka tad augus vajadzības gadījumā var iznest ārā. Bez stādīšanas traukiem, nodrošinies ar lejkannu un dārza kopšanas rīkiem.

Plaukti

Vairums no mums nemaz neizmanto visas siltumnīcas priekšrocības. Ja izveidosi plauktus, tad uz tiem augi saņems maksimāli daudz gaismas un siltuma, tāpēc īpaši prasīgiem augiem var izmantot šo metodi. Nevajadzētu aizrauties ar plauktu platumu, lai tie nenoēnotu apakšā augošos augus, taču 30 cm platums būs ļoti optimāls. Uz plauktiem var audzēt puķes, garšaugus un citus augus, kam nepieciešams liels gaismas un siltuma daudzums. Savukārt augiem, kas vija uz augšu, nepieciešams izveidot iespēju to realizēt, ar iekārtu striķi, stiepli vai kādu līsti, kas stiepjas līdz siltumnīcas augšai. Tādos gadījumos plauktiem nebūs vietas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!