Foto: Shutterstock
Maijs jau klauvē pie durvīm, kas liecina – drīz sāksies kartupeļu stādīšana! Iespējams, ka paši steidzīgākie dārzkopji jau tupeņus ir salikuši zemē, bet tie, kuri nav – mieru, tikai mieru! Kartupeļu stādīšana nav nokavēta!

Pavasarī mums vēl nākas izlīdzēties ar veco kartupeļu ražu, kurai noteikti jau ir krietni asni. Maltītēm, protams, asni tiek kniebti nost, bet stādāmajam materiālam tā ir ļoti svarīga prasība.

Vai zināji, ka kartupeļus pirms stādīšanas nepieciešams atdzīvināt, bet agrai ražai tie speciāli tiek diedzēti jau sešas līdz astoņas nedēļas pirms stādīšanas? Šīs un vēl citas gudrības par kartupeļu stādīšanu varēsi izlasīt zemāk, tajā skaitā arī varēsi uzzināt, cik lielai ir jābūt kartupeļu sēklai.Tāpat esam sarūpējuši pašu audzētāju ieteikumus par kartupeļu šķirnēm. Varēsi uzzināt, kuras viņi iesaka kā miltainākās kartupeļu šķirnes, agrīnākās, ražīgākās un izturīgākās!

Veiksmi darbos!

Kā diedzēt, iedzīvināt un izvēlēties labāko sēklu – padomi kartupeļu stādīšanā

Foto: Shutterstock


"Ja nav nepieciešama pēc iespējas agrāka raža, kartupeļus pirms stādīšanas ieteicams iedzīvināt. Šajā nolūkā divas līdz trīs nedēļas pirms paredzamā stādīšanas laika kartupeļus pārvieto siltākā vietā (10–15 °C) vai arī paaugstina temperatūru glabātavā, lai bumbuļiem parādās trīs līdz piecus milimetrus gari asni," stāsta zemnieku saimniecības "Kalnāres" īpašnieks Ilgvars Krūmiņš.

Lasīt vairāk

Audzētāju ieteikumi: agrākās, ražīgākās un pret slimībām izturīgās kartupeļu šķirnes

Foto: SIA "Aloja Agro"


Maijs ir laiks, kad dārzos notiek kartupeļu stādīšana – skaistie bumbuļi tiek likti zemē, lai pēc pāris mēnešiem novāktu brangu ražu. Lai nedaudz atvieglotu kartupeļu šķirņu izvēli, "Tavs Dārzs" lūdza kartupeļu audzētājiem ieteikt agrākās, ražīgākās, miltainākās un pret slimībām izturīgākās kartupeļu šķirnes.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!