Lai vasaras pilnbriedā varētu baudīt sulīgo papriku un asos piparus, ir laiks dēstu audzēšanai. Tā kā paprikai ir raksturīga ļoti lēna augšana, ir pēdējais brīdis sēklu iegādei un to sēšanai, lai jau pavasarī stādus varētu pārstādīt siltumnīcā.

Kā jāsēj papriku?

Paprika ir viens no tiem augiem, kam raksturīgs ļoti garš attīstības periods, tāpēc to audzē no dēstiem. Paprikas sēšana ne ar ko daudz neatšķiras no tomātu sēšanas, sēklas ir jāsēj kastītēs vai atsevišķos podiņos, un jānodrošina ar optimālu gaisa temperatūru, kas ir 24-26° С. Paprikas stādu saknes atrodas tuvu augsnes virskārtai, tāpēc ir jābūt uzmanīgam ar laistīšanu. Sējot papriku, jāņem vērā, ka tai ne īpaši patīk piķēšana jeb pārstādīšana, tāpēc vislabāk to uzreiz sēt traukā vai podā, kur tas varēs augt arī pēc dēstu izaugšanas, līdz pat pārstādīšanai siltumnīcā.

Substrāts

Pirms paprikas sēšanas svarīgi nodrošināt nepieciešamo substrātu, kas šajā gadījumā ir iegādājams dārzkopības veikalos. Izmanto substrātu, kas ir paredzēts sēšanai un piķēšanai vai dēstu audzēšanai. Jāizvēlas tieši šis speciālais substrāts, jo tas papildināts ar barības vielām un mikroelementiem, turklāt struktūra ir vienmērīga un atbilstoša dīgšanai, gaisa un mitruma apmaiņai. Speciālais substrāts arī attīra vidi no nezāļu sēklām un dažādiem kaitēkļiem, kas var rasties cita veida substrātā. 

Arī substrāta iepildīšana podā vai kastītē ir svarīga. Pēc piepildīšanas to nepieciešams arī pieblīvēt, lai nebūtu radušies gaisa dobumi, kas var traucēt dīgšanas procesā. Tomēr jāņem vērā arī tas, ka substrāts nedrīkst būt arī pārāk blīvs, jo tad necirkulēs gaiss un saknes var nosmakt.

Sēšanas process

Kad substrāts ir sagatavots, var tajā sēt sēklas rindiņā vai izklaidus, pēc tam pārberot tās ar substrātu. Atkarībā no tā, cik lielas ir sēklas, ir noteicams arī to stādīšanas dziļums, taču vienmēr vari atcerēties, ka optimālais sēšanas dziļums atbilst pieckāršam sēklas lielumam. Paprikai visbiežāk tas ir 0,5-1 cm dziļums. Kad sēklas ir iesētas un apbērtas ar substrātu, nepieciešams tās nedaudz aplaistīt, ko vislabāk darīt ar pulverizatoru. Lai mitrums labāk saglabātos, podiņam vai traukam jāpārsedz pāri plēve vai stikls. Kad parādījušies pirmie dīgsti (pēc 12-18 dienām), plēve vai stikls ir jānoņem, bet trauks jānovieto siltā un gaišā vietā, piemēram, uz palodzes.

Piķēšana

Ja pēc dēstu attīstīšanās ir nepieciešama piķēšana (uzdīgušu augu pārstādīšana), tas jādara ļoti uzmanīgi, jo šajā procesā ļoti viegli var sabojāt izdīgušo lolojumu. Piķēšana ir jāveic uzreiz, kad parādījušies dīgsti jeb pirmā īstā lapa, jo vēlāk, kad sakne būs sākusi zaroties, dēsti var tikt traumēti. Pārstādot dīgstus, jāņem vērā, ka tos vislabāk piķēt dziļāk, nekā tie auguši iepriekš, taču nedrīkst tikt apraktas dīgļlapas.

Laistīšana un mēslošana

Kā jebkuru sēklu stādīšanā, arī paprika nav izņēmums, un šajā procesā īpaša uzmanība jāpievērš laistīšanai. Nevienu brīdi nevajadzētu pieļaut dēstu iekaltēšanos un arī pārlaistīšanu. Sākumā laistīšanu vislabāk veikt ar pulverizatoru, jo tad var izvairīties no sēklu aizskalošanas. Paprikas audzēšanai nepieciešamas regulāras papildus barības vielas, kas nodrošinās vienmērīgu augšanu. Ieteicams barības vielas pievienot tad, kad notiek laistīšana, tādā veidā sadalot mēslojumu proporcionāli, lai katrā reizē augs saņemtu nepieciešamo barības vielu daudzumu. Taču šīs barības vielas var sākt pievienot tikai nedēļu pēc piķēšanas vai tad, kad dīgsti ir pietiekami izdīguši.

Cik ilgi jāaudzē?

Paprikas stādu audzēšana ilgst vairākus mēnešus, tāpēc arī šobrīd tā jāsāk sēt, lai maija beigās vai jūnija sākumā, kad vairs nav salnas, augus varētu pārstādīt siltumnīcā. Ja dēsti tiks sākti audzēti tagad, tad pavasarī augs būs izaudzis pietiekami liels un pēc pāris mēnešiem siltumnīcā, izveidosies sulīgie dārzeņi. Arī siltumnīcas apstākļos paprikai svarīgi nodrošināt vēdināšanu, pietiekamu laistīšanu, jo sauss siltumnīcas gaiss un reta laistīšana par labu augam nenāks.

Svarīgi!

  • Paprikas audzēšanā ir strikti jāievēro klimatiskie apstākļi, citādi ilgi pavadītais laiks dēstu audzēšanai, būs bijis veltīgs.
  • Paprikas augšanā svarīgi ievērot vēdināšanu gan telpās, gan vēlāk siltumnīcā. 
  • Pietiekami izaudzis dēsts, ko var pārstādīt siltumnīcā pavasarī, ir vismaz 25-30 cm garš, ar stāvu stublāju, tumši zaļām lapām un dažkārt arī pirmajiem ziedu ķekariem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!