Foto: Shutterstock
Pavasara darbi nesnauž! Jau pašlaik ir ļoti daudz darāmo darbu, kurus vari veikt savā dārzā, laicīgi gatavojoties lielajam ziedonim. Darāmos darbus pie ogulājiem martā "Tavs Dārzs" ieskicē Dārzkopības institūta vadošā pētniece Dr.biol. Sarmīte Strautiņa.

Raksta turpinājumā lasi Dr.biol. Sarmītes Strautiņas vērtīgos padomus:

"Šogad īsta ziema tā arī neiestājās, tāpēc augi jau sagatavojušies pavasara sezonai. Ogulājiem pumpuri jau ir piebrieduši, bet agrākajām šķirnēm jau sākusies lapu plaukšana.

Šajā laikā vēl var veikt vecāko krūmu veidošanu. Upenēm izgriež pamatzarus, kuri vecāki par četriem gadiem. Vecos pamatzarus var atpazīt pēc ļoti īsiem viengadīgajiem pieaugumiem. Uz šādiem zariem veidojas sliktas kvalitātes sīkas ogas. Pamatzarus izgriež līdz zemei, neatstājot celmiņus. Izgriež arī visus slimību un mehāniski bojātos zarus. Pavasarī labi redzami arī pumpurērču invadētie pumpuri, kas ir daudz lielāki par veselajiem pumpuriem. Ja šādu pumpuru ir nedaudz, tos var nolasīt un iznīcināt sadedzinot. Ja stipri invadēts viss krūms un uzbriedušo pumpuru daudz, var līdz zemei nogriezt visus dzinumus un sadedzināt. Tomēr jāpatur prātā, ka šķirņu izturība pret pumpurērcēm ir atšķirīga un stādīšanai vajadzētu izvēlēties izturīgākas šķirnes.

Foto: Dārzkopības institūts
Jāņogulāju sarkanpangu laputs.


Vecos pamatzarus izgriež arī jāņogām un ērkšķogām, tikai jāņogām tie noveco lēnāk un parasti izgriež 6–8 gadus vecus pamatzarus. Līdzīgi rīkojas arī ar ērkšķogām.

Tā kā šogad pavasaris ir agrs, ja paredzēts dārzu papildināt ar jaunām upeņu, jāņogu vai citu ogulāju šķirnēm, ja augsne ir sagatavota, šis būs piemērots laiks stādīšanai, jo ogulājus vēlams stādīt pēc iespējas agrāk.

Foto: Dārzkopības institūts
Ziedošas upenes.

Ja vēl nav nogriezti "noražojušie" dzinumi rudens avenēm, tad pēdējais laiks to darīt. Šos dzinumus nogriež līdz zemei.

Pirms pumpuru plaukšanas avenes apsmidzina ar kādu varu saturošu preparātu, lai ierobežotu sēņu slimību izplatību, piemēram, "Bordo" šķidrumu vai "Champion 50".

Vasaras avenēm laikā, kad sāk plaukt pumpuri, labi var atšķirt veselos no bojātajiem dzinumiem, kuriem pumpuri neplaukst. Izgriež ne tikai bojātos dzinumus, bet arī vāji attīstītos dzinumus, kuru garums ir mazāks par 1,5 metriem. Vienlaicīgi arī normē dzinumu skaitu, uz vienu rindas metru atstājot apmēram 12–15 dzinumus. Garos dzinumus saīsina līdz 1,8 metru augstumam, kā arī nogriež bojātās dzinumu galotnes. Dzinumus pēc normēšanas piesien pie atbalsta stieplēm ar auklu vai speciāliem stiprinājumiem. Aveņu apdobes var mulčēt, uzberot 10–15 centimetru mulčas kārtu. Kā mulču var izmantot kompostu, kūdru, satrūdējušas lapas utt. Visus izgrieztos dzinumus sadedzina.

No zemeņu stādījumiem sausā laikā var novākt bojātās lapas, lai samazinātu infekcijas fonu. Marta beigās zemenes var arī stādīt, jo agrie stādījumi labāk ieaugas, turklāt augsnē arī labāk saglabājas mitrums.

Ja laiks pieturas silts un vidējā gaisa temperatūra ir virs +4 grādiem pēc Celsija, augiem var dot nitrātus saturošu slāpekļa mēslojumu, piemēram, kalcija nitrātu. Lai augi izmantotu amoniju saturošu mēslojumu, augsnes temperatūrai jābūt virs +10 grādiem pēc Celsija."

Savukārt rakstā zemāk vari lasīt Dārzkopības institūta vadošā pētnieka Dr.agr. Edgara Rubauska vērtīgos ieteikumus dārza darbiem!

Dārza darbu kalendārs: augļu un ogu dārzs martā

Foto: Dr.agr. Edgars Rubauskis


Dārza darbu maratons sācies! Dārzos mūsu pusē jau februārī daudzi augļaugi bija pamodušies. Sausseržiem pat ziedpumpuri jau gatavi plaukšanai. Šī krūma ogas būs vienas no pirmajām dārznieka dārzā. Parasti tas bija jūnijā, pirms zemenēm, kā būs šogad – var tikai minēt. Tagad martā vēl brīdis – un Dārzkopības institūtā jau ziedēs aprikozes, kam drīz vien sekos arī citi augļaugi. Pieturoties labiem laika apstākļiem, ziedēšanas laikā ir cerība arī uz labu augļu ražu.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!