Tā vien šķiet, ka līdz pavasarim ir gana tālu, tomēr dārza darbi nebeidz rimties arī šajā sezonā, un, ja gribam pavasarī mieloties ar kraukšķīgiem un veselīgiem lokiem, ir īstais laiks tos stādīt.

Rudens daudziem nešķiet tas piemērotākais laiks sīpolu stādīšanai, jo ar to asociējas vien pavasaris, kad pēc tikko izdīgušajiem vitamīniem sniedzamies uz palodzes. Tomēr jau labu laiku ne viens vien atzinis, ka vislabāk tos stādīt jau tagad, tāpēc portāls ''Tavs Dārzs'' nolēma painteresēties pie nozares speciālistiem SIA ''Kurzemes sēklas'', ar ko šie sīpoli atšķiras no visiem pārējiem un kā tos pareizi stādīt un kopt, lai pavasarī varētu mieloties ar kraukšķīgajiem lokiem un jaunajiem sīpoliem.

Speciāla šķirne

Kā stāsta ''Kurzemes sēklas'' tirdzniecības daļas vadītāja Ināra Birgere, tad jau vairākus gadus ir pieprasījums un līdz ar to arī piedāvājums ziemas sīpoliem. Sevi pierādījuši ir hibrīdās šķirnes ''Troy'' ziemas sīpoli, kurus izvēlas arī lielaudzētāji. Tos var stādīt gan rudenī, gan pavasarī - kā sīpolus agrai ražai.

Speciāliste stāsta, ka šie sīpoli ir apaļi plakani līdz apaļi sīpoli, tumšdzeltenā krāsā, turklāt ļoti izturīgi pret izziedēšanu. Iestādot šobrīd šos ziemas sīpolus, agrā pavasarī var jau mieloties ar svaigajiem lociņiem un, ja gribas, arī nelieliem sīpoliem.

Stādīšana

Ziemas sīpolus var stādīt septembrī, oktobrī, taču dzirdēts, ka vairums stāda līdz pat salam, un pat tad pavasarī raža ir ļoti laba. Pavasarī ieteicams papildus mēslot ar slāpekli, turklāt bez regulāras laistīšanas noteikti neiztikt. Stādīšanai piemērota vieta būs saulaina un vējaina, bet, kas attiecas uz stādīšanas dziļumu, tad ziemas sīpoli jāstāda nedaudz dziļāk, kā ierasts.

Sīpoliņus izvieto 6–9 centimetrus citu no cita, aptuveni 15–20 centimetru attālās rindās. Pirmo loku ražu varēs novākt jau aprīļa beigās un maijā, bet baltos sīpolus ar nenobriedušu miziņu – jūnijā. Starp citu, loku augšanu var paātrināt, noklājot stādījumu ar agrotīklu. Ja ražu vēlas iegūt vēl agrāk, sīpolus stāda neapkurināmā plēves siltumnīcā, stāsta speciāliste.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!