Foto: Shutterstock
Februārim noslēdzoties, arvien cītīgāk jādomā par jauno dārza sezonu. Bez zemenēm un avenēm, ogu dārzs nav iedomājams arī bez savām mellenēm. Krūmmelleņu stādi ne tikai sniegs iespēju mieloties ar pašu audzētām, vitamīnu pilnām ogām, bet īpaši skaisti dārzu iekrāsos rudens pusē.

Kā norāda "Salaspils Mellenes" saimniece Anita Hanzena, pavasarī krūmmelleņu stādīšanai ķerties klāt var tiklīdz zeme atlaižas un iesilst. Parasti – no aprīļa līdz jūnijam. Savukārt rudens cēlienā – tiklīdz beidzas ogu raža. Parasti tas ir septembris, oktobris, bet īpaši siltos rudeņos – pat novembris. Ja esi iegādājies krūmmelleņu konteinerstādus (stādus podiņos), tos droši vari stādīt visu sezonu – no aprīļa līdz novembrim.

"2022. gadā mums zeme atlaidās tikai maijā. Šogad, ja turpināsies šādi laikapstākļi, iespējams jau marta beigās sāksies stādīšanas "drudzis". Galvenais, kas jāatceras – nokavēt neko nevar," iedrošina Hanzena.

To, kad jaunos krūmiņus varam izstādīt dārzā, esam noskaidrojuši, bet kā ar vietas un substrāta izvēli, kā arī tālāko kopšanu?

Vietas izvēle

Krūmmellenes labi jutīsies atklātā, saulainā un siltā vietā ar vieglu, caurlaidīgu augsni, kurā melleņu saknēm būs pietiekama gaisa apmaiņa. Optimālais augsnes skābums – pH 4,5–4,8.

Svarīgi, lai augsnē pietiekami labi saglabājas mitrums, taču nenotiek arī pārmērīga tā uzkrāšanās. Īpaši veģetācijas laikā saknēm ir bīstama ilgstoša augsnes pārpludināšana, tādēļ ļoti mitrās vietās jāveido paceltās dobes.

Augsnes sagatavošana

Vispiemērotākā augsne mellenēm būs viegla un irdena mālsmilts vai smilts augsne, kurā iestrādāts krūmmellenēm paredzētais substrāts vai kūdra. Pamatmēslojumā katram stādam vēlams iestrādāt 30 līdz 50 gramus kādu no lēni šķīstošajiem kompleksajiem pilnmēslojumiem.

Foto: Shutterstock

Stādīšana

Stādīt ieteicams vismaz divgadīgus, veselīgus un šķirnei atbilstošus stādus. Stādam nepieciešams izrakt bedri 40 līdz 50 centimetru dziļumā un aptuveni 80 centimetrus platumā, kuru piepilda ar skābo kūdru vai substrātu.

Zemāka auguma šķirnes stāda 80 centimetru līdz metra attālumā vienu no otras, bet augstākas – pusotra metra attālumā. Lielražošanā ierasti krūmmellenes stāda rindās metra attālumā vienu no otras ar trīs metru platām rindstarpām.

Kopšana

Rudenī stādus mulčē ar skābo kūdru (atkārto ik pa pāris gadiem). Ar laistīšanu krūmmellenēm jānodrošina nepieciešamais augsnes mitrums, it sevišķi ogu ienākšanas laikā (pieaugušam krūmam nepieciešami vidēji 25 litri nedēļā).

Veidot krūmus sāk ar ceturto, piekto gadu. Tad izgriež sīki sazarotos un sala bojātos zarus un izretina krūmus, tādējādi vecos, noražojušos zarus pamazām nomainot ar jauniem.

Mēslošana

Smalko sakņu dēļ pieaugušajiem krūmiem mēslojumu vienā reizē dod ne vairāk par 80 līdz 100 gramiem uz kvadrātmetru. Mēslo vairākas reizes sezonā ar intervālu vismaz trīs, četras nedēļas. Pavasarī krūmu pabaro ar slāpekļa mēslojumu, vēlāk pārmaiņus ar pilnmēslojumu, bet rudenī – kālija sulfātu.

Aprīlī un maijā "Salaspils Mellenes" rīkos meistarklases gan iesācējiem, gan profesionāļiem agronomes Jūlijas Vilcānes vadībā. Meistarklasēs varēs iepazīties ar to, kādi darbi krūmmelleņu audzētājiem veicami pavasarī, lai sezona būtu veiksmīga uz ražīga. Programmā: stādījumu ierīkošana, mēslošana un krūmu griešana. Iesācējiem meistarklases paredzētas 28. aprīlī un 13. maijā, bet profesionāļiem – 29. aprīlī. Vairāk informācijas sekos "Salaspils Mellenes" "Facebook" lapā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!